Gezien: de tocht van de Meyboom

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 09/08/2017

De Meyboom werd woensdagochtend gekapt in het Ter Kamerenbos en nadien naar Schaarbeek getransporteerd. De buumdroegers zijn daar begonnen aan hun vaste ronde langs verschillende volkscafés.

Woensdag staat de hoofdstad weer in het teken van de folklore, want op 9 augustus vindt traditioneel de Meyboomplanting plaats. De Meyboom, of vreugdeboom, moet vóór 17 uur geplant worden op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat in het centrum van Brussel. 

De boom werd woensdagmorgen gekapt in het Ter Kamerenbos (bekijk het filmpje van de kap hieronder). Pas de tweede boom op de lijst werd goed genoeg bevonden door de buumdroegers. Zoals elk jaar worden op voorhand immers verschillende mogelijke Meybomen aangeduid. Over de eerste werd deze keer al snel geoordeeld dat hij te licht en te smal was, stelde onze reporter ter plaatse vast.

Nadien werd de boom op een vrachtwagen geladen en naar het gemeentehuis van Schaarbeek gebracht. Daar vond een kleine ceremonie plaats, in aanwezigheid van Brussels burgemeester Philippe Close (PS), waarna de boomdragers en de boombeschermers aan een tocht begonnen langs verschillende volkscafés in Schaarbeek en Brussel. 

Kleine veldslag
Volgens de legende is de Meyboomplanting ontstaan door een geschil over de belastingen op bier tussen Brussel en Leuven. De kleine veldslag die volgde werd gewonnen door de Brusselaars die het voorrecht verwierven om elk jaar de Meyboom (vreugdeboom) te planten op 9 augustus vóór 17 uur.

Lukt het niet op tijd, dan gaat het voorrecht naar Leuven.

Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.