Sint-Joost en Brussel-Stad gaan samen taxi's en Ubers controleren

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 10/08/2017

Sint-Joost-ten-Node en Brussel-Stad gaan in de toekomst samenwerken om ‘alle vormen van betaald personenvervoer’ te controleren. Politieagenten zullen op die manier de licenties van zowel Uber, taxi-, als limousinechauffeurs sneller kunnen natrekken. De taxifederatie en burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) hopen dat Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) hun acties steunt, maar die laatste was niet op de hoogte van het initiatief.

Eind april stelde Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) zijn langverwachte taxiplan voor. Dat moest orde op zaken stellen in de Brusselse taxiwereld en een einde maken aan de strubbelingen tussen de traditionele sector en recentere alternatieven als Uber.

Er volgden evenwel maanden van protesten, betoging en gekibbel tussen de verschillende diensten en het kabinet van minister Smet. Vandaag is er nog steeds discussie over het beruchte taxiplan en daarom nemen Sint-Joost-ten-Node en Brussel-Stad het heft in eigen handen.

‘Verantwoordelijkheid nemen’
Beter opgeleide politieagenten moeten de licenties van zowel taxi-, Uber-, als limousinechauffeurs in de toekomst sneller kunnen natrekken. “In ons korps genoten alle manschappen al van een dergelijke training”, aldus Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

Emir Kir
© Saskia Vanderstichele
“Onze gemeente is met 3.000 hotelkamers een magneet voor betaald personenvervoer en dus moeten we onze verantwoordelijkheid hierin nemen. Deze maatregel is niet gericht tegen een bepaalde sector, maar geldt voor iedereen.”

De taxisector kwam zelf aankloppen bij burgemeester Kir en is dan ook tevreden met dit initiatief. “De burgemeester heeft naar onze vragen geluisterd en geeft met dit signaal een krachtig antwoord. Deze samenwerking is noodzakelijk om totale anarchie binnen de sector te vermijden", zo zegt Abdel-Karim Dari van Elite Taxi Belgium. 

Op de vraag of dit soort beslissingen niet genomen moeten worden op gewestelijk niveau, reageert Kir duidelijk. “We blijven binnen de bevoegdheden die ons zijn toegeschreven op basis van de gewestelijke ordonnantie.”

“Het is niet de bedoeling om iemand voor de borst stoten. We hebben niemand verwittigd omdat wij ervan uitgaan dat iedereen hier baat bij heeft.”

Kabinet Smet: 'Idee is niet nieuw'
Het kabinet reageerde deze namiddag bij BRUZZ op de plannen die deze morgen werden voorgesteld. "Het idee op zich is niet nieuw", zo luidt het op het kabinet. 

"Er gebeuren vandaag al heel wat dienstoverschrijdende controles. Bovendien vindt er ook geregeld overleg plaats tussen de vervoersector, de politiezones en het gewest. Elke controle op de gehele sector is welkom. Zulke initiatieven zullen in de toekomst alleen maar toenemen."

Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.