Te weinig agenten voor te veel betogingen: 'Kanaalplan is politieke prietpraat'

© BRUZZ
10/10/2016

De afgelopen jaren is het aantal betogingen in de politiezone Brussel hoofdstad Elsene fors toegenomen. Tegelijk zijn er te weinig politieagenten. Voorlopig kan de politie de interventie- en de wijkwerking in de zone waarborgen. Maar hoelang nog is onzeker.

Tussen 2000 en 2010 is het aantal betogingen in Brussel toegenomen van 350 tot 600 per jaar. Dat blijkt uit een studie van onderzoeker Ruud Wouters van de Universiteit Antwerpen. Nu stijgt het aantal betogingen verder tot 900 per jaar. Dat is bijna een verdrievoudiging op zo'n vijftien jaar tijd. Al die demonstraties moeten begeleid worden door politieagenten. Tegelijkertijd heeft de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene zo'n 400 agenten te weinig, net als de andere Brusselse zones.

Mario Thys van politievakbond NSPV spreekt van een “schrijnend gebrek aan mensen”. Het is een historisch probleem, aldus Thys: “Bij de politiehervorming in 2001 kreeg de politie een aantal budgettaire beperkingen opgelegd. We mogen sindsdien 6 à 700 mensen per jaar aantrekken in plaats van 1.300. Daarmee vang je amper het aantal pensioensgerechtigden op. Dat heeft tot een structureel tekort geleid waarvoor we nu de rekening betalen.”

Volgens Thys is het wettelijk kader waarmee het aantal agenten per zone bepaald wordt, de zogenaamde KUL-norm, verouderd: “Die norm is begin jaren 2000 bepaald. De tijden zijn veranderd, net als de sfeer. De terreurdreiging is een nieuw element. Intussen moeten de agenten in de zones dubbel zoveel werken om de opdrachten te kunnen vervullen. Als je vaststelt dat de theoretische norm niet meer overeenkomt met de realiteit, dan moet je die kunnen aanpassen”, aldus Thys.

'Pleister op een houten been'
In de beloftes van het Kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft NSPV geen vertrouwen: “Dat is een pleister op een houten been. Voor mij is dat vooral politieke prietpraat”, zegt Thys. “Er worden nu tijdelijk mensen bijgezet, maar dat zijn mensen die allemaal van buitenaf komen. Die kennen de regio en de gevoeligheden niet, en die hebben tijd nodig om zich in te werken. En de plaatsing van alle beloofde agenten blijft vertraging oplopen.”

Het Kanaalplan verschuift bovendien het probleem: “Er worden nieuwe putten gegraven om andere te vullen. Ik ken een labofotografe uit Namen die nu als politieagente wordt ingezet voor het Kanaalplan. Die doet nu dus niets met fotografie meer, maar intussen missen ze in het labo in Namen wel een fotograaf”, zegt Thys.

Volgens Thys bestaat er geen oplossing op korte termijn: “De basisopleiding voor een agent duurt een jaar. Men kan wel zeggen dat men meer gaat rekruteren, maar dat wil niet zeggen dat die nieuwe agenten er meteen staan op het terrein. Op korte termijn kunnen we niet anders dan roeien met de riemen die we hebben. Intussen zijn er agenten die 70 à 80 uur per week werken, en die kunnen niet anders: de opdrachten zijn er en er komen er telkens weer bij.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni