Brusselse urban legends bestaan al decennialang en worden nog steeds gretig doorverteld. Ook al hebben ze wel een functioneel nut, toch is het merendeel van deze stadslegendes vaak niet waar. Aurore Van de Winkel, doctor aan de Université catholique de Louvain (UCL), verzamelt nu alle Belgische stadslegendes in een boek.

Stadslegendes zijn al jaren in omloop en worden nog steeds even graag verteld als gehoord. Het zijn de meest spectaculaire (horror)verhalen, maar eens je ze van dichtbij bekijkt zijn de meeste verhalen overdreven of zelfs een verzinsel. Zo was er een stadslegende die de ronde deed in de jaren 1980 waarbij nietsvermoedende reizigers in metrostation Anneessens bedwelmd werden met chloroform en nadien wakker werden zonder nieren. Daar is nooit iets van bewezen.

‘Les légendes urbaines de Belgique’
Aurore Van de Winkel is doctor in de informatie en communicatie aan de UCL en onderzoekt al jaren de stadslegendes van over heel de wereld. De Belgische legendes wil ze nu samenbrengen in haar boek Les légendes urbaines de Belgique. Daarin vertelt ze over hoe de legendes naar België komen, wat ze betekenen en of we ze al dan niet moeten geloven. “Alle verhalen die in het boek staan zijn vals maar zijn wel op een bepaald moment echt geloofd geweest” zegt Van de Winkel.

Het boek zal de stadslegendes die door de jaren heen het vaakst verteld zijn blootleggen. Aangezien veel van deze verhalen in Brussel plaatsvinden, zal een groot deel van het boek aan de hoofdstad gewijd zijn. Maar dat verandert nu en dan wel eens, legt Van de Winkel uit aan BRUZZ.

“Vaak passen de mensen hun verhaal aan aan de plaats of stad waar ze zijn. In Brussel zijn er ongeveer dertig stadslegendes maar daarnaast zijn er ook nog tientallen varianten die in andere steden hun oorsprong kennen maar waarvan mensen wel beweren dat deze ook in Brussel plaatsvonden. Ik ken een vriend en die zijn vriend...”

'Nuttig maar gevaarlijk'
De stadslegendes kunnen nuttig maar tegelijk ook gevaarlijk zijn. Van de Winkel legt uit dat de legendes doen praten over angst, veiligheid en dat je via de verhalen kunt zien of mensen in je omgeving dezelfde waarden en normen delen.

“Voor de burger is het een waarschuwingsmechanisme voor de gevaren in het dagelijkse leven. Maar soms worden deze legendes ook misbruikt. De bekende verhalen van de horrorclown waren eerst een valse urban legend maar nadien zijn criminelen dat verhaal gaan gebruiken om ook effectief verkleed als clown op staat te gaan rondlopen en mensen aan te vallen, soms ook gewapend.”

Naast het boek geeft Van de Winkel ook rondleidingen over de 'urban legends' in Brussel. Ze legt het onderscheid uit tussen welke echt en vals zijn en geeft uitleg over vanwaar de stadslegendes komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni