Zwarte Duivels gaan zwaar onderuit tegen rugbyfavoriet Georgië

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 13/02/2017

In het rugby speelde de Belgische nationale mannenploeg zijn eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap. De Zwarte Duivels ontvingen op de kleine Heizel Georgië. Een land dat in het rugby zijn strepen al verdiend heeft, en dat was eraan te merken. 

Smeltende sneeuw daalt neer over het rugbyveld naast het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Het zijn barre wintertijden, maar de Belgische rugbymannen kunnen toch rekenen op een stevige achterban na hun promotie naar de Six Nations B. Nu dromen de Black Devils van het wereldkampioenschap in Japan in 2019. Maar daar zijn ze nog lang niet. Rugbygigant Georgië geeft België in de eerste kwalificatiewedstrijd een pandoering van formaat: 6-31.

"We weten dat Georgië de beste ploeg van onze groep is", reageert trainer Guillaume Ajac bij BRUZZ. "We hebben op onze sterke momenten niet kunnen scoren. Dat heeft het verschil gemaakt. In de tweede helft komen ze jammer genoeg twee, drie keer drukken en scoren ze."

Maar België met Georgië vergelijken is de Belgen onrecht aandoen. Georgië is titelverdediger in de Six Nations B divisie en heeft een rijke rugbygeschiedenis. De Belgen moeten zich eerder meten met Duitsland en Spanje. Eindigen bij de eerste drie landen van de poule, geeft recht op de playoffs van het WK.

"Duitsland en Spanje zijn de landen die we aankunnen. Maar ook zij zijn heel sterk", zegt speler Baptiste Lescarboura. "Het is niet evident... We hebben niks te verliezen op dit toernooi, dus we gaan alles geven."

België heeft niets te verliezen, maar met een team met overwegend amateurs blijft het afwachten of trainer Ajac het niveau kan opkrikken.

Nu zaterdag komt België Rusland tegen. De eerste echte test voor de Black Devils in de aanloop naar het WK.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.