N-VA: 'Metro moet stoppen in station Schaarbeek'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 15/05/2014

De Brusselse N-VA wil het traject voor de nieuwe metrolijn naar Schaarbeek en Evere herbekijken. De partij verdedigt ook de afschaffing van de late treinen van en naar Brussel. Dat bleek bij een bezoek van ex-spoorbaas Marc Descheemaecker aan het station van Schaarbeek.

Volgens Marc Descheemaecker, lijstduwer op de Europese lijst van N-VA, is het een enorme gemiste kans dat de nieuwe metrolijn naar het noorden van Brussel niet halt zal houden aan het station van Schaarbeek

"Als je hier meer treinen brengt, kan je de Noord-Zuidverbinding ontlasten, maar dan moet je reizigers wel kunnen laten overstappen op de metro", zegt Descheemaecker. "Het Brussels Gewest heeft er echter voor gekozen om het station links te laten liggen."

De Brusselse regering koos voor een halte onder de Rigasquare, tien minuutjes wandelen van Schaarbeek station. N-VA wil die keuze terugdraaien.

"Of we de metro langs het station van Schaarbeek kunnen sturen is een zeer technische vraag, maar het is in elk geval ons standpunt dat de metro hier moet komen", zegt Brussels lijsttrekker Johan Van den Driessche. 

Descheemaecker is nog geen jaar weg bij de NMBS en verdedigt, dat is logisch - wat hij als spoorbaas nog heeft beslist. Zoals het afschaffen van late treinen van en naar Brussel omdat ze niet rendabel zijn.

"Je kan een late trein waar bijna niemand opzit beter inzetten op een moment dat er wel vraag is naar meer mobiliteit", aldus de voormalige spoorbaas.

De Brusselse cultuursector pikt het niet dat de late treinen weg zouden vallen. Toch steunt N-VA de plannen van Descheemaecker.

"Als blijkt dat die treinen onbetaalbaar zijn wegens te weinig reizigers, moeten we zorgen voor alternatieven zoals bussen zodat Brussel ook na 21 uur nog leeft", besluit Van den Driessche.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?