Eurostadion stap dichterbij

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 28/10/2016

Met de goedkeuring van het milieueffectenrapport (MER) heeft Ghelamco een belangrijke horde genomen in de realisatie van het Eurostadion. Dat schrijf De Tijd. Met het MER onder de arm, kan de projectontwikkelaar nu een milieu- en bouwvergunning aanvragen voor een voetbalstadion op Parking C aan de Heizel.

Ghelamco had in augustus 2016 al eens een MER ingediend, maar heeft dat zelf teruggetrokken om nog wijzigingen aan te brengen aan het hoofdstuk mobiliteit. 

Nu tien dagen na de tweede indiening op 18 oktober, heeft de Vlaamse administratie groen licht gegeven. Dat bevestigt Brigitte Borgmans, woordvoerder van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie.

"Deze goedkeuring is een belangrijke mijlpaal voor het project", zegt Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens. "Het project Eurostadion zit zo op schema om in 2020 het EK voetbal te kunnen verwelkomen en RSCA tegelijkertijd een state of the art stadion af te leveren." 

Ghelamco zal die bouw- en milieuvergunning binnen de voorziene termijn van twintig werkdagen aanvragen. Een aanvraag is echter nog niet hetzelfde als een goedkeuring. Twee belangrijke hordes blijven over: het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP), en de Grimbergse buurtweg, die dwars over parking C loopt.

Het GRUP zet de krijtlijnen uit voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel, het gebied waarin het stadion zou komen. Het vormt het kader voor vergunningsverlening. Volgens experts is dit de echte tere plek van het dossier. Zo zijn er vragen rond het ongewoon aantal vierkante meters horeca die worden voorzien binnen het project van het Eurostadion. 

Een andere hindernis is de buurtweg, die over Parking C loopt. De Stad Brussel en Ghelamco hebben in juni 2016 die buurtweg voor 557.400 euro van de gemeente Grimbergen gekocht, maar moest die nog schrappen. Echter, op de gemeenteraad van donderdag 28 oktober werd beslist de procedure voor schrapping te starten. Hierdoor vermijdt de gemeente een dwangsom van 250 euro per dag, die de vrederechter eerder in een vonnis vastlegde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.