'Brusselse regering kan terugkeer Peraïta verhinderen'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 13/09/2017

De Brusselse regering is gedwongen en bekwaam om een nieuwe aanstelling of ontslagvergoeding voor Pascale Peraïta te vermijden. Dat zeggen de Brusselse parlementsleden Vincent De Wolf (MR) en Arnaud Verstraete (Groen), in reactie op het nieuws als zou zij opnieuw als directeur bij Samusocial aan de slag willen. 

Toen Peraïta OCMW-voorzitster werd, nam ze verlof zonder wedde als directeur bij Samusocial. Nu kondigt ze aan dat ze een einde maakt aan dat verlof. Dat zou betekenen dat Peraïta haar functie opnieuw opneemt, mogelijks om zo een ontslagvergoeding te bekomen.

De Brusselse politici reageren alvast unaniem afkeurend.  “Peraïta ziet Samusocial als een melkkoe die volledig moet uitgemolken moet worden voor haar eigen verrijking”, laat Liesbeth Dhaene aan onze redactie weten. “De Raad van Bestuur moet haar ontslaan.”

Arnaud Verstraete van Groen vindt dan weer dat ze zelf moet opstappen. “Op een bepaald moment moet zij toch inzien dat het onaanvaardbaar is wat ze gedaan heeft ten aanzien van daklozen en gulle schenkers. Het zou logisch zijn dat ze zelf ontslag neemt en het daarbij laat. Daar nu nog geld proberen voor krijgen, vind ik totaal onaanvaardbaar", zegt hij aan BRUZZ. "Al denk ik niet dat de regering, die politiek verantwoordelijk is en van Samusocial een Gewestelijke instelling wil maken, dit zal laten gebeuren."

'Heeft MR niets mee te maken'
Aan Franstalige zijde wijst Alain Maron (Ecolo), wiens vragen de Samusocial-crisis deden losbarsten, naar het hele Brusselse stadsbestuur. "De PS-MR-meerderheid draagt een zware verantwoordelijkheid in deze voorspelde catastrofe", zegt hij aan BX1. "Het was immers die meerderheid die Peraïta aanstelde als OCMW-voorzitster en ermee instemde dat ze verlof zonder wedde kon nemen bij Samusocial. Zij moeten nu een oplossing vinden, zodat ze niet opnieuw directeur kan worden."

Maar Vincent De Wolf (MR) wijst die verantwoordelijkheid af. "De MR heeft daar niks mee te maken", zegt hij aan BRUZZ. "Samusocial wordt exclusief door mensen met een PS-etiket bestuurd. Het is de beslissing van die vzw om Peraïta terug te nemen als directeur." 

"De Brusselse regering heeft nu de beslissing genomen om de vzw om te vormen tot een Gewestelijke vzw. Zij hebben dus de sleutel in handen, en kunnen juridische maatregelen nemen opdat Peraïta geen ontslagvergoeding krijgt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.