Brussel start campagne tegen racisme

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 20/11/2017

"Alle racisten pakken onze job af". Onder meer deze boodschap is de komende dagen te zien op affiches overal in Brussel. Op sociale media worden daarnaast nog filmpjes verspreid van stand-upcomedians Erhan Demirci en Kody. Samen maken ze deel uit van een campagne van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). "We moeten samen zeggen: racisme en vooroordelen, dat willen we niet meer in deze stad."

Het Brussels Gewest maakte onlangs nog werk van een verstrenging van de antidiscriminatie-ordonnantie en is ook van plan om praktijktesten in te voeren. Maar dat is niet voldoende, zegt Debaets. "We moeten ook het maatschappelijk debat durven opentrekken. In Brussel leven meer dan 170 nationaliteiten samen, dat is niet altijd eenvoudig."

Doel van de campagne is om de inwoners een spiegel voor te houden. Stereotypen over bepaalde groepen mensen worden omgedraaid. Zo zijn het nu racisten "die onze jobs afpakken" of "allemaal aan den dop zitten".

De affiches worden verspreid in het straatbeeld, maar zijn ook terug te vinden in metro, tram en bus. Op sociale media als Facebook en Instagram worden daarnaast nog filmpjes verspreid van stand-upcomedians Erhan Demirci en Kody en er is ook een website. Op www.reageer-op-racisme.brussels kunnen Brusselaars getuigen over hun ervaringen met racisme en eventueel ook een melding doen bij gelijkekansencentrum Unia.

"Racisme is van alle tijden en gebeurt in alle richtingen. Met deze campagne willen we samen zeggen: racisme en vooroordelen, dat willen we in deze stad, in dit gewest, niet meer", besluit Debaets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?