Zeldzame aanplakbrief van Slag bij Waterloo onder de hamer

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 21/11/2016

Bij het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony is een originele aanplakbrief opgedoken die daags na de Slag bij Waterloo in 1815 werd uitgehangen in de Brusselse straten. Daarin roept de toenmalige burgemeester van Brussel zijn inwoners op de gewonden op het slagveld op te halen.

Het document werd ontdekt in een privécollectie en is van grote historische waarde.

Het is opmerkelijk dat deze zeldzame aanplakbrief ruim 200 jaar na de Slag bij Waterloo opduikt. Experts zijn in de wolken, ook Johan Devroe van het veilinghuis The Romantic Agony “Er zijn veel pamfletten die dateren uit de periode van Napoleon en de Slag van Waterloo. Maar dit exemplaar is uiterst zeldzaam en komt uit een privéverzameling. Het is waanzinnig om te beseffen dat die gewonden dagenlang op dat slagveld lagen te wachten op hulp, maar in die tijd was dat niet ongewoon.

Daarom dat de toenmalige burgemeester Joseph van der Linden d’Hooghvorst alle gegoede Brusselaars met paard en kar opriep om spoorslags naar het slagveld te rijden om zich te bekommeren om het lot van de gewonden en ze mee naar huis te brengen. De aanplakbrief is zowel in het Nederlands als het Frans opgesteld.

Komende vrijdag, op 25 november gaat het unieke stuk onder de hamer.  De startprijs bedraagt 400 euro maar experts vermoeden dat voor het stuk beduidend meer zal worden geboden.

De Slag bij Waterloo, op 18 juni 1815 beslecht, betekende het einde van Napoleon. Het was een scharniermoment in de geschiedenis van Europa.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?