Het Klarafestival bewijst dat coworking niet alleen is voorbestemd voor kleine zelfstandigen. Algemeen directeur Sophie Detremmerie legt aan BRUZZ uit waarom. “Het is ook voor ons de beste manier om flexibel en betaalbaar te kunnen werken.”

Een op twee euro’s die het Klarafestival aan inkomsten vergaart, is afkomstig van sponsorbijdragen. Netwerken is dan de boodschap en daarom was het voor de culturele instelling handig haar activiteiten te regelen vanuit ‘intellectuele ontmoetingsplaats’ De Warande.

‘Uitgaven rationaliseren’
Vier jaar geleden besliste het Klarafestival echter andere oorden op te zoeken. De ruimte die het huurde onder het dak van het gebouw, bleek financieel niet langer aantrekkelijk te zijn.

“We moesten onze uitgaven rationaliseren en daardoor zat er niets anders op dan te vertrekken. Dat is enigszins jammer, want De Warande is gevestigd in een prachtig pand”, zo zegt algemeen directeur van het Klarafestival Sophie Detremmerie.

‘Vergaderzalen op maat’
Coworking bleek de meest efficiënte en budgetvriendelijke oplossing te zijn.

“Elk jaar verdubbelt ons aantal werknemers in aanloop naar het festival om daarna weer af te nemen. Het is belangrijk om in die periode snel te kunnen switchen naar een grotere werkruimte”, zo vertelt Detremmerie.

“Met coworking wordt er aan al onze eisen voldaan. Het is de beste manier om flexibel en betaalbaar te kunnen werken.” Van de vele coworkingspots die onze hoofdstad rijk is, werd er gekozen voor Costation in het Markiesgebouw aan de Sint-Goedelekathedraal.

“BeCentral aan het Centraal-Station had ook gekund, maar het comfort bij Costation lag hoger en het gebouw is ook een pak moderner. Er wordt ook elke dag vers gekookt en we vinden er verschillende vergaderzalen op maat.”

Ieder nadeel heeft zijn voordeel
Mogelijke nadelen van het systeem draaien ze bij het Klarafestival om in hun voordeel. “Naast ons zitten een aantal technologische start-ups en daardoor wordt het soms wel wat druk.”

“Toch beschouwen we de aanwezigheid van andere organisaties vooral als een opportuniteit. Zo bevragen wij bijvoorbeeld de jongeren van de verschillende bedrijfjes naar hun interesse voor klassieke muziek. Trouwens, wanneer je echt in stilte moet werken kan jer terecht in de phone boots of telefooncellen die geluidsvrij zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni