Vzw Solentra in opspraak, maar 'heeft niets te verbergen'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 30/06/2017

De vzw Solentra vreest dat er, in de nasleep van de onthullingen over Brusselse vzw's met hoge vergoedingen voor bestuursmandaten, stilaan een heksenjacht op gang is gekomen in de sociale sector. Want nu rijzen er ook vragen bij de verloning van de leiding van Solentra zelf, een vereniging die vluchtelingen psychologisch begeleidt. Directrice Geertrui Serneels benadrukt dat niet om de vergoeding van spookvergaderingen gaat, maar wel om de verloning van effectief geleverd en door de buitenwereld fel gewaardeerd werk.

De kranten De Standaard en Het Nieuwsblad berichtten vrijdag onder aanhaling van een aantal insiders over een vergoeding van 24.000 euro die Serneels "zichzelf jaarlijks uitkeert" als secretaris van de raad van bestuur van Solentra. Maar de vzw ontkent dat de directrice "zichzelf" uitkeert. "Alle vergoedingen zijn officieel en werden goedgekeurd door de raad van bestuur", luidt het. "Dat gebeurde open en formeel."

In het artikel is ook sprake van een performantiebonus van 35.000 euro die Serneels zich eind december vorig jaar liet overschrijven. "Dit was een beslissing van de raad van bestuur en is geen 'bonus'", aldus de vzw. "Wel is het een oprechte blijk van waardering voor de tomeloze inzet van Geertrui Serneels."

Volgens de vzw was 2016 een jaar waarin de directrice "extra hard" heeft gewerkt. "De raad van bestuur wil Geertrui motiveren om haar job bij Solentra te blijven doen, vandaar deze financiële beloning. We staan daar nog steeds achter, ze verdient het en we hopen dat ze zich even actief en dynamisch voor Solentra en de vluchtelingenkinderen blijft inzetten."

De vzw onderstreept dat Serneels ook voor bijkomende inkomsten zorgt. "Alle opbrengsten van opleidingen, trainingen en begeleidingen die ze geeft, zijn inkomsten voor Solentra." Ten slotte wordt erop gewezen dat de leden van de raad van bestuur "op geen enkele manier" vergoed worden voor hun inzet en geen verplaatsingsonkosten krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?