Sint-Joost ondertekent protocol met vakbonden voor vierdagenweek voor 55-plussers

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 5 november 2019

De gemeente Sint-Joost-ten-Node en de overheidsvakbonden hebben dinsdag een protocolakkoord ondertekend waardoor het gemeentepersoneel ouder dan 55 jaar op vrijwillige basis kan overschakelen op een vierdagenweek met behoud van het salaris voor een voltijdse baan. De maatregel zou op 1 januari van kracht worden.

Om de continuïteit van de dienst te verzekeren en jongeren perspectief te geven op een baan zijn vervangende aanwervingen voorzien, bij voorkeur met een contract van onbepaalde duur.

De procedure is eenvoudig en snel: de ambtenaar die een verzoek in bij het schepencollege die nagaat of de aanvraag de dienstverlening niet in het gedrang brengt. De eindejaarspremie en de pensioenopbouw gebeurt op basis van een voltijdse baan.

Momenteel komen 130 ambtenaren van Sint-Joost of een vijfde van het gemeentepersoneel in aanmerking voor de maatregel. Er zouden 20 tot 24 voltijdse equivalenten kunnen aangeworven als compensatie. De gemeente trekt daarvoor jaarlijks 900.000 euro uit vanaf 2020.

"De maatregel moet het welzijn van de werknemers, de kwaliteit van het werk en de solidariteit tussen de generaties van werknemers bevorderen", motiveert burgemeester Emir Kir (PS) de beslissing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?