Vlaams Belang wil Brusselse gemeenten niet op de schop

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 20 mei 2019

Eén stad, één OCMW en één politiezone. Dat is het basisprincipe van  van One.Brussels, dat in Brussel Kiest verdedigd werd door Fouad Ahidar. "Het Vlaams Belang is één van de voortrekkers van het het idee voor één politiezone," repliceerde Dominiek Lootens (Vlaams Belang). Maar de gemeentes fuseren is volgens hem dan weer een slecht idee. 

"We kunnen het niet meer verkopen aan de mensen dat er nog negentien burgemeesters zijn in elke gemeente en nog tien schepenen. Dat zijn bijna tweehonderd mensen die elke dag dit gewest van 1 miljoen inwoners moeten besturen."

Aan het woord is Fouad Ahidar, derde op de lijst van One.Brussels en eerste ondervoorzitter van het Brussels parlement. Hij gaat in Brussel Kiest in gesprek over goed bestuur met Dominiek Lootens, fractievoorzitter van het Vlaams Belang in het Brussels parlement.

'Grote gemeenten niet fusioneren'

"Ik denk dat wij met Vlaams Belang één van de voortrekkers waren van het idee voor één politiezone", liet Dominiek Lootens optekenen. "Ook wat betreft de ocmw's waren wij pionier om te zeggen dat daar een fusie moest komen. Betreft de gemeente zijn we geen voorstander, maar we zijn wel voorstander van het overhevelen van tal van bevoegdheden naar het gewestelijk niveau," zegt Lootens. 

Daarnaast vindt Lootens ook dat er een hertekening moet komen van de gemeentegrenzen. Hij hint daarbij naar gemeentes zoals Sint-Joost-ten-Node en Koekelberg, die hij 'bijzonder klein' noemt. Grotere gemeentes zouden beter niet worden gefusioneerd.  

Ahidar wil echter met One.Brussels niet over één nacht ijs gaan. "We kunnen beginnen met de politiezone: dat is een stap in de goede richting." Een fusie is in het belang van alle Brusselaars, benadrukt hij. Het is daarom belangrijk om eerst de neuzen in dezelfde richting te krijgen. "Daarna kunnen we praten over toekomstige projecten." 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?