Smaakt naar gin, ruikt naar gin: 'Botaniets', het Brusselse non-alcoholische aperitief

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 9 januari 2023

Ondernemer Alexander Hauben lanceerde zijn non-alcoholische gin 'Botaniets' in februari 2020, net voor de uitbraak van de pandemie. Ondanks de sluiting van de horeca is het een Brussels succesverhaal geworden, want door de steun van verschillende restaurants en wijnspeciaalzaken kwam het product tot bij de klanten en dat werd -letterlijk en figuurlijk- gesmaakt.

Na de feestdagen, rijkelijk gevuld met familiebijeenkomsten en drankgelegenheden, kiest menig feestvierder ervoor om even de rem te zetten op het eigen alcoholverbruik.

Zo zijn er de initiatieven 'Dry January', waarbij mensen de hele maand januari geen druppel aanraken, en 'Tournée Minérale', hetzelfde concept maar dan in de maand februari.

Toch raken mensen snel verveeld met het bestellen van water of frisdrank op café of restaurant. Vandaar de opmars van non-alcoholische apero-alternatieven. Zo ook 'Botaniets' uit Brussel.

Het idee ontstond bij ondernemer Alexander Hauben in 2018. Hij is zelf een fervente loper en koos er daarom voor om zijn alcoholgebruik te beperken. Alleen, hij raakte snel verveeld door het gebrek aan volwaardige alternatieven.

"Wat je zelf doet, doe je beter", dacht de Brusselaar en hij ging op onderzoek uit om een non-alcoholische gin te brouwen.

De informatie verzamelde hij uit boeken over Botanica van zijn overgrootvader George Niets en ook de naam van het product heeft hij aan zijn overgrootvader te danken.

Te moeilijk?

Eens hij zichzelf ingelezen had over verschillende destillatietechnieken sprak hij verschillende Belgische stokers aan om het product op de markt te brengen, maar hij kreeg telkens hetzelfde antwoord: "Te moeilijk."

Dus trok Alexander naar Nederland. Bij de noorderburen vond hij twee enthousiaste stokers die het wilden proberen. "Het is een proces van zeven dagen waarbij eerst een gewone gin gestookt wordt, om dan tot een volledige destillatie over te gaan, waarbij alle alcohol verdwijnt."

"Het ziet eruit als een gin, het ruikt naar een gin en het smaakt heel gelijkaardig. Na de lancering werd het aangekocht door verschillende Brusselse restaurants en wijnspeciaalzaken, maar ondertussen wordt het ook internationaal verkocht", aldus Hauben.

Ondertussen heeft Hauben zijn aanbod ook uitgebreid met een non-alcoholische rum en schuimwijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?