11 juli in Brussel: dance battles, concerten en stadswandelingen

Voor het vijfde jaar op rij organiseert Muntpunt het feest van de Vlaamse gemeenschap in Brussel. Met muziek op de Grote Markt en in de Beursschouwburg, dans op het Muntplein en samenzang aan de Beurs valt het programma van Brussel Danst groter uit dan ooit.

Als Vlaanderen feest, danst Brussel. Dat is al van bij de eerste editie in 2013 de slagzin van de 11 juliviering in de hoofdstad. Ook dit jaar zal er daarom een spectaculaire dansvloer verschijnen op het Muntplein, waar dansers uit Brussel en omstreken het beste van zichzelf mogen geven onder het toeziende oog van een internationale jury in de befaamde dance battles.

Nieuw is wel dat aan de deelnemers gevraagd wordt om zich te verenigen met andere dansers én de schotten tussen de verschillende dansstijlen te doorbreken voor de All Styles Battles van drie tegen drie. ’s Avonds neemt dj TLP het Muntplein over voor een heuse Block Party, met de beste urban tunes van het moment.

Vlaamse hits
Op de Grote Markt zullen de hele namiddag de honderd beste Vlaamse producties te horen zijn dankzij de live-uitzending van De Vlaamse 100 van Radio 2. Vanaf 20.00 uur zullen de Viva Vlaanderen-band (met onder anderen Will Tura, Stijn Meuris, Nicole & Hugo en Gene Thomas) en The Clement Peerens Explosition het plein met hun grootste hits en onvergetelijke klassiekers in feeststemming brengen.

De Grote Markt is ook de startplaats voor de vele gegidste wandelingen voor al wie de hoofdstad wil gaan verkennen. Niet alleen de typische routes staan op het programma, maar ook wandelingen in het Brussels dialect of een tocht langs de spraakmakende muurtekeningen zitten in het aanbod.

Ketjesdisco
Ook aan de Vlaamse en Brusselse ketjes is gedacht. Zij kunnen na de middag in de Beursschouwburg terecht voor een Michael Jackson-disco. In de vooravond nemen woordentovenaars het tegen elkaar op tijdens een rondje Red Bull Bekvechten. Het vetste feest van de dag vindt ongetwijfeld plaats in de Zilveren Zaal, wanneer Lefto er zijn vrienden – zoals Brihang en Zwangere Guy – uitnodigt voor een onvergetelijke nacht.

Op de trappen van de Beurs maken de muzikanten van Brussels Philharmonic en Allez, Chantez! hun opwachting en staat er een Gelukkig Zijn Sessie van de AB op het programma. Hier zullen alle artiesten die hun opwachting maken de toeschouwers aanmoedigen mee te doen en zo een bijzondere samenzang te creëren.

Ook het Brussel Parlement opent de deuren naar aanleiding van de Vlaamse feestdag. In de Spiegelzaal kunnen bezoekers gaan luisteren naar Grupetto, een ensemble van viool, altviool, piano, klarinet en cello dat de muziek uit de vorige eeuw zal doen herleven.

> Brussel Danst. 11/07, vanaf 13.00, verschillende locaties, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.