Bourgeois: 'Brussel stelt provocatie voor als compromis'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft vrijdagochtend het tegenvoorstel van de Brusselse regering rond de verstrengde geluidsnormen neergesabeld. Eerder deed zijn partijgenoot en minister van Mobiliteit Ben Weyts dat ook al. "Dit is de kunst van een provocatie als een compromisvoorstel voor te stellen", zei hij voor aanvang van een actie van de ongeruste luchthavengemeenschap - met ook de vakbonden en de werkgevers - aan zijn kabinet.

De Brusselse regering lanceerde donderdag nog een voorstel om de tolerantie te verlengen onder verschillende voorwaarden, bijvoorbeeld dat de federale regering geen vluchten meer toelaat op de Kanaalroute boven de hoofdstad.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bestempelde het voorstel donderdag reeds als "een louter tactisch spel". Partijgenoot Bourgeois trad die kritiek vrijdag volmondig bij. Dinsdag zaten beide regeringen nog samen, zonder resultaat, en twee dagen later lanceert de Brusselse regering via de media een tegenvoorstel, hekelde de Vlaamse regeringsleider. "Dit is een tactisch spelletje."

Bourgeois hamerde erop dat de verstrengde normen die Brussel wil invoeren - voortaan een nultolerantie bij het hanteren van de geluidsnormen bij overvliegende vliegtuigen - 60.000 jobs bedreigen. Indirect komen in Brussel ook jobs in de horeca, winkelsector, taxibedrijven... in het gedrang, luidde het.

Bourgeois denkt alleszins dat er geen oplossing komt op korte termijn. De Vlaamse regering buigt zich vrijdag alvast over het inroepen van een tweede belangenconflict. Door het eerste Vlaamse belangenconflict werd de invoering van de nultolerantie op 1 januari reeds uitgesteld.