Brasserie de la Senne pakt uit met Bruxellensis

Brasserie de la Senne, het bierhuis dat ook Zinnebir en Taras Boulba brouwt, heeft een nieuwe creatie klaar: de Bruxellensis. "Een bier op basis van gist die enkel in de Brusselse lucht te vinden is."

Aan de creatie van het nieuwe gaat een leuke anekdote vooraf. Meer dan een jaar geleden brouwde een vriendin van de brouwerij bij haar thuis een bier. Dat bier kwam per toeval in aanraking met een type gist die in de lucht aanwezig, de Brettanomyces Bruxellensis. Het bier is zo spontaan beginnen gisten. Het type gist, in biermiddens vaak afgekort als brett, is hetzelfde als brouwerij Cantillon gebruikt voor haar Lambiek-bier.

Het verhaal bracht de brouwers van ondermeer Zinnebir, Jambe de bois en Taras Boulba op het idee om een bier te creëren op basis van die gist.

Rode vrucht en ananas

De Bruxellensis is een amberkleurig bier geworden met koperreflexen en een fruitige smaak. Fijnproevers kunnen toetsen van nanas en rode vruchten herkennen, en zelfs complexe noten van oud leer. Ondanks haar 6,5%, is het door haar droge en bittere nasmaak een zeer verfrissend bier.

Bruxellensis is momenteel beschikbaar in beperkte oplagen, maar komt definitief in het gamma van de Molenbeekse brouwerij terecht. Liefhebbers kunnen aan de brouwerij een bak per persoon aankopen. En het bier ligt in de rekken bij de betere speciaalzaak.

 

Brasserie de la Senne
Gentse Steenweg 565
1070 Molenbeek

Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.