Brusselaar wil werelduurrecord van Merckx aanvallen

Koen De Koker uit Sint-Agatha-Berchem wil een Brusselse wielerploeg oprichten en om dat onder de aandacht te brengen pakt hij uit met een stunt. De Brusselaar wil in Mexico het werelduurrecord van Eddy Merckx, exact 45 jaar na datum, aanvallen.

In 1972 brak Eddy Merckx het werelduurrecord in Mexico en dat wil Koen De Koker hem nadoen. Het is een symbolische actie omdat hij een nieuwe generatie Brusselse wielrenners wil zien opstaan. 

“Eddy Merckx is van de streek en na Merckx zijn er niet veel fietsvedetten meer geweest in Brussel. Dus wij hebben een ongelooflijke verantwoordelijkheid: wij moeten opvolging zoeken voor Eddy Merckx. Wij moeten de wielerstad van de wereld worden", klonk het ambitieus in onze radiostudio.

Gelijkaardige fiets
Om die boodschap kracht bij te zetten trekt Koen De Koker zelf naar Mexico om er op 25 oktober een poging te doen om het werelduurrecord te verbreken. Ook die datum is symbolisch. “Dat is exact 45 jaar na Eddy Merckx, op dezelfde dag en dezelfde plaats,” aldus de Brusselaar.

Het record ligt nu op 49 km en 700 meter. De Brusselaar moet dus proberen een langere afstand af te leggen in één uur tijd. Dat doet hij bovendien met een gelijkaardige fiets als Merckx toen, om zo de prestaties beter te kunnen vergelijken.

Of het hem zal lukken hangt wel af van verschillende factoren. “Je moet ten eerste al een goede dag hebben. En ik ga op 2300 meter hoogte zitten, dus ik weet nog niet hoe mijn lichaam daarop reageert. En is de piste berijdbaar? Want die stond op het punt om bijna afgebroken te worden dus ik weet nog niet waar ik ga toekomen.”

Eerste Brusselse wielerploeg
Voor de Brusselaar is vooral de symboliek belangrijk, en het oprichten van de Brusselse wielerploeg eerder het doel. "Ik wil 10- à 11-jarigen op de fiets krijgen en de meest getalenteerden begeleiden naar een profcarrière." Het zou zo de eerste echte wielerploeg in Brussel worden.

Met de wielerploeg wil De Koker graag ook wegwedstrijden in de stad organiseren. Hij heeft al verschillende gemeenten gecontacteerd en kreeg vooral positieve reacties. “Ik merk dat de politici wel fietsgezind zijn, dat is toch al een begin.”

Lees meer over