Opleiding voetbalondernemer van start met 12 deelnemers

FVDE
© BRUZZ
26/09/2016
Ook in:
nl fr

Met het nieuwe academiejaar is maandag ook de opleiding “voetbalondernemer” aan de VUB van start gegaan. Voor het eerste jaar hebben 12 deelnemers de vereiste 40.000 euro neergeteld. De opleiding moet hen klaarstomen voor een leven in de voetbalwereld.

Slechts één van de 12 potentiële voetbalondernemers komt uit België. De andere deelnemers van het International Football Business Institute zijn afkomstig van alle continenten: er zijn deelnemers uit onder meer de Verenigde Staten, Senegal en India. “Voor volgend academiejaar hebben we al 22 inschrijvingen”, zegt opleidingshoofd Jos Verschueren. Dat gaat om mensen die nu nog een andere job hebben en nog hun opzeg moeten presteren, of die nog aan een lening bij de bank werken om de opleiding te financieren. De fakkel is dus nu al doorgegeven.”

Het cliché dat voetbal een mannenwereld is, wordt voorlopig bevestigd, want er zit geen vrouw bij de deelnemers. “Maar bij de inschrijvingen van volgend jaar zit wel een vrouw”, verzekert Verschueren. “En er staan heel wat lezingen van vrouwen in de voetbalwereld op het programma.”

Het postgraduaat is niet goedkoop: 40.000 euro bedraagt het inschrijvingsgeld. Een hoge som, erkent ook Verschueren, maar volgens de oprichter krijgen de deelnemers er heel wat voor terug. Naast de hele opleiding, inclusief cursusmateriaal en maaltijden, zijn er ook zes experience tours: “We gaan zes keer een halve week een bepaalde club of organisatie bezoeken: FC Barcelona, Manchester United en City, Paris Saint-Germain, de UEFA en de Belgische en Nederlandse Voetbalbond. Zo kunnen we ter plaatse van professionals leren hoe het eraan toegaat.”

Ook een stijlvol maatpak maakt deel uit van het pakket. “Als je met je groep op bezoek gaat in het buitenland, dan draagt iedereen netjes dat maatpak, net zoals in de echte voetbalwereld. Het imago moet helemaal goed zitten.”

Amateurisme en corruptie
De voetbalwereld vandaag de dag baadt in een zweem van amateurisme en corruptie. Daar wil de opleiding in voetbalbusiness iets aan doen. “Van het zwart geld in het provinciaal voetbal tot de corruptie bij de toewijzing van het WK in Rusland: het kan niet blijven duren zoals het nu loopt”, zegt Verschueren. “Je willen jonge, dynamische mensen met een passie voor voetbal en een hart voor management één jaar lang onderdompelen in een soort ‘bootcamp’.”

Er is ook een inspanning van de voetbalclubs en -federaties nodig. “Clubs moeten dringend meer jonge, geprofessionaliseerde mensen aannemen. Een club is nog al te vaak het speeltje van de rijke voorzitter die de clubs managen tussen het zakendoen door. Als clubs jonge, geschoolde mensen aantrekken kunnen ze aan fan experience of gemeenschapswerk doen, en zo opnieuw gezinnen en jongeren naar de stadions lokken.”

De mogelijkheden qua jobs zijn enorm, zegt Verschueren: “De voetbalindustrie is gigantisch, veel meer dan je in België zou vermoeden. Onze opleiding heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met tactiek of miniemen rond kegeltjes leren draaien. De focus ligt op wat er naast het veld gebeurt. Er is de link met de gemeenschap, de mogelijkheden in het damesvoetbal, legale aspecten (bijvoorbeeld rond transfers), de impact van televisie en de aandacht van de media,… Er zijn meer dan genoeg onderwerpen om een voltijds pakket aan te bieden.”

De voetbalwereld heeft een hoog “ons-kent-ons”-gehalte, en slagen hangt in grote mate af van netwerken. Ook daarin wil de opleiding helpen. “Als we naar een lezing gaan wordt er niet alleen geluisterd, we zullen ook businesskaartjes uitwisselen”, verzekert Verschueren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni