Paviljoen van 'Menselijke Driften' weer open

Het Horta-Lambeauxpaviljoen in het Jubelpark, met het beroemde witmarmeren reliëf De Menselijke Driften, heeft afgelopen weekend opnieuw de deuren geopend na de traditionele winterstop.

Het paviljoen in neoklassieke stijl werd in 1889 ontworpen door de jonge Victor Horta en herbergt het beroemde reliëf van beeldhouwer Jef Lambeaux. Het reliëf bestaat uit zeventien blokken wit Carraramarmer, in totaal twaalf meter lang bij acht meter hoog. Sinds de voorstelling is het evenwel al voorwerp van discussie, omwille van de wellustige beelden.

Lange tijd bleef het werk ontoegankelijk voor het publiek, wegens de slechte staat van het gebouw. Dat werd in 2014 eindelijk gerenoveerd, en is sinds 2015 opnieuw te bezoeken in de periode van het jaar dat het zomeruur geldt. Deze periode valt dit jaar van zaterdag 25 maart tot en met 29 oktober. Het paviljoen is open telkens op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.45 uur. Tickets moeten worden gekocht in het Jubelparkmuseum zelf.

Tijdens het openingsweekend organiseerde het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival (Banad) rondleidingen in het Frans, Nederlands en Engels.

Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.