Vader doctoraatsstudente VUB al jaar vermist: 'We zijn hoopvol dat hij nog leeft'

An Missotten, Frank Hoornaert, Jasmijn Post
© BRUZZ
08/12/2018

Een doctoraatsstudente van de VUB vraagt aandacht voor de verdwijning van haar vader. De ex-diplomaat is een jaar geleden verdwenen uit zijn woning in Bangladesh. Zijn dochter vreest dat hij één van de bijna 500 mensen is die vermist zijn sinds de nieuwe regering aan de macht is.

Begin december, nu een jaar geleden, zou oud-diplomaat Maroof Zaman zijn jongste dochter van de luchthaven in Bangladesh halen, die op bezoek was geweest bij doctoraatstudente Shabnam Zaman in Brussel. Hij kwam nooit opdagen. Wel kreeg het huishoudpersoneel nog een telefoontje van een anonieme beller, die zei dat er iemand zou komen om wat materiaal op te halen. De laptop en ander elektronische materiaal werden meegenomen, en daarmee verdween ook het laatste teken van leven.

Via haar vaders sociale media-accounts vond Shabnam Zaman een ip-adres, waarmee ze naar de politie stapte. Die heeft daar niets mee gedaan omdat verdwijningen buiten hun macht vallen. "Ze hebben mijn vaders auto nog gevonden, maar verder konden of wilden ze niets doen," zegt ze.

Bijna vijfhonderd officiële verdwijningen

Maroof Zaman is niet de enige persoon die is verdwenen sinds de nieuwe regering aan de macht is. "Sinds 2009 zijn er bijna vijfhonderd mensen verdwenen," zegt Zaman. "Volgens een schatting van mensenrechtenorganisaties in Bangladesh is hun aantal in werkelijkheid nog drie keer zoveel."

Een echte reden voor de verdwijning heeft Shabnam niet. "De meeste mensen die verdwijnen zijn leden van de oppositie, of activisten. Mijn vader was dat niet, hij is een gepensioneerde diplomaat die af en toe zijn onvrede uitte over de regering op Facebook. Maar echt serieus was dat niet, hij is maar een grumpy old man with opinions," zegt ze.

Mijn vader is niet meer dan een 'grumpy old man with opinions.'

phd-student Shabnam Zaman

Kritische stemmen

Sinds de overheid de zogenoemde Digital Security Act heeft doorgevoerd, heeft ze een excuus om kritische stemmen op te pakken, legt Shabnam uit. Nog problematischer is is het dat als mensenrechtenorganisaties zich uitspreken over de verdwijningen, de overheid volledig ontkent. "Onlangs nog verscheen er een artikel van de zoon van de minister-president, die de claims van mensenrechtenorganisaties afdeed als een fairy tale."

De doctoraatstudent hoopt dat haar vader nog leeft, en blijft daarom aandacht vragen voor het probleem. De internationale gemeenschap moet zich volgens haar buigen over de kwestie. "Het Europees parlement heeft een resolutie aangenomen over de mensenrechtensituatie in Bangladesh, nu zijn tastbare resultaten nodig." Ze blijft zich inzetten voor een breedgedragen belangstelling voor de verdwijningen en politieke situatie in Bangladesh.

Shabnam Zaman kwam in 2014 naar België voor een master. De komende jaren zal ze nog aan de VUB verbonden blijven als phd-student bij de vakgroep Biologie, waar ze onderzoek doet in het Amphibian Evolution Lab.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni