review

'Leave no traces' in de bioscoop: 'Verdienstelijk, maar te langdradig politiek drama'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 11 mei 2022

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag bij BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat de Poolse film Leave no traces.

Het magere filmaanbod na enkele topmaanden dwong onze filmman om deze week buiten het mainstreamaanbod te kijken en een trip te wagen in zijn Trabant richting Warchau voor het Poolse drama Leave no traces.

Die film reconstrueert de waargebeurde politieke moord in 1983 op de jonge student Grzegorz Przemyk. Nadat de militaire autoriteiten het incident in de doofpot proberen te stoppen, zorgt de verboden vakbondsbeweging Solidarnosc ervoor dat Grzegorz' begrafenis uitmondt in een nationale betoging. Het komt uiteindelijk tot een breed gecoverde rechtzaak, maar die wordt gesaboteerd door de Poolse geheime diensten.

Regisseur Jan P. MatuszyƄski ensceneert de rechtzaak met documentair realisme. Maar doordat hij dat zo breedvoerig doet, verliest hij het menselijke aspect uit het oog in zijn al te lange film.

Het verdienstelijke Leave no traces mag dan de Look Award voor Beste Film op het Filmfestival van Oostende gewonnen hebben, deze film zal eerder die hard-fans van Oostblokpolitiek bekoren dan het doorsnee publiek.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?