BRUZZ kroont Nomadland en Un Monde tot Beste Films van het jaar

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 22 december 2021

Hollywood heeft zijn Oscars, BRUZZ radio heeft zijn Eugènes - als knipoog naar het Eugène Flageyplein waar onze redactie gevestigd is. In de radioshow van Robbe overliep filmfanaat Gerd het voorbije bioscoopjaar en reikte hij de felbegeerde Brusselse filmprijzen uit.

2021 was een heel ongewoon filmjaar: de bioscopen bleven ruim vijf maanden op slot, maar na de heropening van 9 juni was het een feest voor de filmliefhebber. Door corona waren er tientallen films op de plank blijven liggen waardoor er vanaf juni week na week films uitkwamen van topregisseurs als Paul Verhoeven, François Ozon, Dennis Villeneuve, Wes Anderson en Ridley Scott.

Andere opmerkelijke vaststelling: meer dan ooit manifesteerden vrouwen zich achter de camera. Voor het eerst in de filmgeschiedenis werden de drie belangrijkste filmprijzen weggekaapt door vrouwen. Chloé Zhao ontving de Oscar voor Beste Film voor Nomandland, Julia Ducarnau haalde de Gouden Palm in Cannes binnen voor Titane en Audrey Diwan heeft de Gouden Leeuw van Venetië op haar schouw staan voor L' Evènement (dat pas in februari een Belgische release krijgt).

Een bijzonder rijk filmjaar dus, wat de uitreiking van de Eugènes, BRUZZ radio's eigenste filmprijzen, er niet makkelijker op maakte. Een overzicht van het palmares, met ook een Brusselaar op het ereschavot:

- Eugène voor Beste Actrice: Frances McDormand in Nomadland
- Eugène voor Beste Acteur: gedeelde prijs voor Timothée Chalamet in Dune en Mads Mikkelsen in Drunk
- Eugène voor Beste Regie: Steven Spielberg voor West Side Story
- Eugène voor Beste Belgische Film: Un Monde van Laura Wandel
- Eugène voor Beste Buitenlandse Film: Nomadland van Chloé Zhao

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?