Nieuwe aanwinsten RSCA: 'Als Kompany belt, dan twijfel je niet'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 7 augustus 2019

RSC Anderlecht heeft woensdag keeper Hendrik Van Crombrugge en aanvaller Kemar Roofe voorgesteld aan de pers. Van Crombrugge maakte zondag al zijn debuut voor paars-wit tijdens het gelijkspel bij Moeskroen, Roofe tekende dinsdag pas zijn contract. De Engelsman koos voor Anderlecht vanwege het project van speler-coach Vincent Kompany, zo blijkt. "Hij overtuigde me snel met zijn plannen."

"Ik ben heel fier hier bij Anderlecht te hebben kunnen tekenen", begon Van Crombrugge. "Dit is de ideale stap in mijn carrière. Er waren in het verleden diverse buitenlandse aanbiedingen, maar die heb ik allemaal - om verschillende redenen - afgewezen. Ik voelde mij nooit 100 procent bij die aanbiedingen. Dat was nu wel het geval bij Anderlecht. Ik wilde naar een ploeg uit de top-6 in België en dat is Anderlecht altijd. Bij Anderlecht speel je altijd om de titel en de Europese plaatsen."

'Heel snel gegaan'

Van Crombrugge beleeft vrijdag tegen KV Mechelen zijn vuurdoop voor de eigen supporters. "Dat wordt heel speciaal", getuigde hij. "Maar ik ga mij er niet op een andere manier voor voorbereiden. Ik ben blij dat ik deze week een hele week heb om klaar te zijn voor de match. Dat was vorige week niet het geval."

De doelman gaf aan vorige week maandag pas voor het eerst contact te hebben gehad met Anderlecht. "Het is allemaal heel snel gegaan", erkende hij. "Mijn makelaar verwittigde me dat Anderlecht interesse had. We hebben de dag zelf al gepraat, en hadden snel een persoonlijk akkoord. Ook tussen de clubs was er snel een overeenkomst. In 72 uur was de transfer helemaal rond."

"Er is bij Anderlecht meer media-aandacht, er zijn meer supporters. Er is dus ook meer druk. Je moet ook meer geconcentreerd blijven, 95 minuten lang, omdat je normaal gezien minder ballen te verwerken krijgt. Een doelman bij Anderlecht heeft meer verantwoordelijkheid. Maar ik heb de wedstrijd tegen Moeskroen voorbereid zoals ik al mijn wedstrijden bij Eupen voorbereidde. Vincent (Kompany, red.) zei me ook 'Doe zoals je altijd doet'. En dat heeft gewerkt. Ik was heel blij te beginnen met een clean sheet, maar ik houd mijn voetjes stevig op de grond."

Enkelblessure

Onaangekondigd was ook aanvaller Kemar Roofe van de partij. "Anderlecht is voor mij een nieuwe, zeer interessante uitdaging", stak Roofe van wal. "Als Engelse speler is het ook goed om eens in het buitenland andere lucht te gaan opsnuiven. Dit is een club van hoog niveau en het was Vincent (Kompany, red.) die me persoonlijk opbelde met de vraag of ik wilde komen."

"Ik was snel overtuigd van zijn project. Hij legde me zijn manier van voetballen uit en zijn doelen met deze club. Ik hou van mooi voetbal. Mijn sterke punten zijn mijn techniek en snelheid. En ik ben ook fysiek sterk. Ik hoop hiermee het team te helpen. Ik wil goals maken en aanbrengen. Ik wil persoonlijk beter doen dan vorig seizoen (toen hij vijftien goals maakte, red.), maar de drie punten blijven altijd het belangrijkste."

"Deze coach wil vooraan hoog druk zetten, en ik zal als diepe spits de eerste speler moeten zijn die dat doet", ging Roofe meer in detail in op de speelwijze van Kompany. "We trainen daar op, maar ik deed dat vorig seizoen eigenlijk ook al bij Leeds United onder Marcelo Bielsa. Hij heeft dezelfde stijl van spelen. Het is dankzij hem dat ik vorig seizoen een betere voetballer ben geworden."

Roofe eindigde nog door te zeggen dat hij snel klaar zal zijn om de strijd aan te gaan. Hij kampt momenteel nog met een lichte enkelblessure, maar gaf aan dat die niet serieus van aard is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?