Zesdeklassers van Hendrik Conscience worden helemaal één met Rode Duivels

© Saskia Vanderstichele

‘We are Belgium!!’ Er heerst een intens groepsgevoel in het klaslokaal van de zesdejaars. De knetterluide decibels echoën door het schoolgebouw. De leerlingen – 16 drukke telgen bij elkaar - maken zich klaar voor de laatste WK-kwalificatiewedstrijd van de Rode Duivels. Samen staan ze sterk om te supporteren voor BELGIIIIEEEEEUUHH!

‘Z e hebben nog geen cola gedronken of popcorn gegeten. Dit is hun toestand voor de suikerroes,’ waarschuwt juf Karen ons. Maar de leerlingen hebben geen zoetigheden nodig om in een opperbeste stemming te geraken. Vanavond kijken ze samen op een groot scherm naar de voetbalmatch van onze nationale helden, de Rode Duivels, tegen Wales. Achteraf kamperen ze met zijn allen op school. Zal er wel veel geslapen worden deze nacht? ‘Ik betwijfel het,’ zegt Seçil lachend. ‘De meisjes zullen vooral veel tetteren.’ Dat belooft!

Gezellige boel
De klasgenootjes hebben hun lokaal sfeervol ingericht voor de avond en nacht, met luchtmatrassen, veldbedden en veel kussens. Ook hebben ze zichzelf passend uitgedost, met voetbalshirtjes en grappige hoofddeksels met duivelshoorntjes of de kleuren van de Belgische vlag. Ook de driekleur op de wangen is een must.

Dan ploffen ze neer in het reusachtige bed, klaar om in pyjama (!!!) de boel bij elkaar te juichen. En de meisjes doen daarbij niet onder voor de jongens: ze roepen even hard! Vinden ze voetbal dan ook zo leuk? ‘Ik ken de regels en de voetballers niet echt, maar samen supporteren is heel leuk!’ zegt Mado.

Seçil heeft de namen van de spelers goed geoefend, toen ze de dag ervoor met de hele klas naar een training van de Rode Duivels ging kijken in het Koning Boudewijnstadion. ‘Ik heb handtekeningen gekregen van Romelu Lukaku, Thibaut Courtois en Guillaume Gillet. Ze waren echt vriendelijk.’ Geen sterallures dus bij onze nationale voetbalploeg.

Axel Witsel door Andy en Seçil
Voetballers in spe
De echte voetbalfans zitten vooraan aan het scherm gekluisterd, en leveren luidkeels commentaar. ‘Neen! Oh, komaan! Wat een zwakke pas.’ Boegeroep en afkeurende duimen wanneer de Duivels een kans laten schieten, laaiend enthousiasme en uitbundige knuffels wanneer ze een goal maken.

Zazie polst bij de jongens even naar hun passie voor het voetbal. Ze halen er al snel een bal bij, om te tonen wat ze écht waard zijn als voetballers. Quentin, Dogan, Luca en Sebastien dromen er allemaal van om profvoetballer te worden. ‘Maar ik vrees dat ik niet snel genoeg loop op het veld om het echt ver te schoppen,’ twijfelt Quentin. ‘Ja maar, als we nu heel veel oefenen, en nog wat groeien, kan het misschien wel lukken, hé!’ reageert Luca vol zelfvertrouwen.
Tekening Felliani 300dpi rgb
Wat wél zeker is, is dat de Rode Duivels zich geen betere – en luidere - bewonderaars kunnen inbeelden dan deze klas. Tijd voor een feestje!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel