Zaterdag 26 augustus 2023: een gezamenlijke actie van politie- en schoonmaakdiensten in station Brussel-Zuid, in aanwezigheid van Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken, en Jean Spinette (PS), burgemeester van Sint-Gillis

| Zaterdag 26 augustus 2023: een gezamenlijke actie van politie- en schoonmaakdiensten in station Brussel-Zuid, in aanwezigheid van Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken, en Jean Spinette (PS), burgemeester van Sint-Gillis.

Ministers willen agenten van Frontex mee grenscontroles laten uitvoeren in Brussel-Zuid

SD
© BRUZZ - Belga
02/05/2024

Agenten van het Europese agentschap Frontex zouden in de toekomst samen met de federale politie in het station Brussel-Zuid grenscontroles uitvoeren. Het gaat om een wetsontwerp dat donderdag ter stemming wordt voorgelegd en dat kadert in de maatregelen die worden genomen na de veiligheidscrisis rond het station Brussel-Zuid afgelopen zomer. Alleen, het Europese agentschap is niet onbesproken.

Vandaag staat de stemming in de Kamer gepland over een wetsontwerp dat het Europees grens- en kustwachtagentschap, Frontex, zou machtigen om in België patrouilles uit te voeren, evenwel onder toezicht van de federale politie.

In dit geval zouden de grenzen van de Schengenzone worden gecontroleerd, waaronder de luchthavens en de kustlijn, maar daar hoort ook het treinstation Brussel-Zuid bij, waar internationale treinen aankomen.

"Ook in Brussel-Zuid is er een buitengrens en daar doet de politie grenscontrole voor wie België binnenkomt. Frontex zal de Belgische politie kunnen bijstaan om die controles te doen", schrijft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) op X, die het wetsontwerp indiende samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Tot nu was het grensagentschap beperkt tot het uitvoeren van taken aan de uiterste grenzen van het Schengengebied.

Acties Brussel-Zuid

Het wetsontwerp kadert in een groter geheel van maatregelen die werden genomen nadat de drugs- veiligheidsproblematiek in en rond het Zuidstation afgelopen zomer ontplofte.

Zo werden verschillende grote politieacties uitgevoerd en zou er een politiekantoor in het stationsgebouw komen. Maar dat laat nog op zich wachten. Volgens de woordvoerder van Verlinden verlopen de voorbereidingen naar behoren, klinkt het aan De Standaard.

"Het wetsontwerp is goedgekeurd in commissie en ook door de ministerraad," laat het kabinet-Verlinden weten aan BRUZZ. Het zal naar alle waarschijnlijkheid in de loop van de donderdagavond gestemd worden.

Het wetsontwerp zet in feite een Europese verordening om en geeft Frontex-agenten de bevoegdheid om op Belgisch grondgebied wapens te dragen en dwang te gebruiken bij het uitvoeren van taken als grenstoezicht, grensbewaking en – en dat is controversiëler – gedwongen terugkeer. Dat zou gebeuren onder toezicht van agenten van de federale politie.

Kritiek

De oprichting van het "permanente korps" van Frontex, dat maximaal honderd agenten zal tellen, kan een grote verandering betekenen in het Belgische asiel- en migratiebeleid.

Het wetsvoorstel kon dan ook op heel wat kritiek rekenen. Onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen, 11.11.11. en Amnesty International manen de parlementsleden aan om het wetsontwerp te verwerpen.

De middenveldorganisaties vrezen dat Frontex ongemoeid zijn gang zal kunnen gaan, geweld kan gebruiken of de mensenrechten aan zijn laars kan lappen. Ze voelen zich gesterkt door de Raad van State, die zich kritisch toonde over het wetsontwerp.

"Gezien de problematische geschiedenis van Frontex met politiegeweld en illegale pushbacks, is het essentieel dat dit wetsvoorstel grondig wordt heroverwogen", stelt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "We dringen erop aan om tegen het wetsvoorstel te stemmen tot er volledige duidelijkheid komt over de bevoegdheden van Frontex-agenten op Belgisch grondgebied."

Frontex is al vaker bekritiseerd geweest voor het schenden van mensenrechten bij de uitvoering van 'pushbacks'. In juni vorig jaar werd nog een onderzoek opgestart naar de rol van Frontex bij een scheepsramp voor de Griekse kust met 750 migranten aan boord. Er konden toen maar 104 mensen gered worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , station Brussel-Zuid , Frontex , Nicole De Moor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni