| Station Brussel Zuid (archiefbeeld)

Beloofde politiekantoor Zuidstation laat op zich wachten

EC
© BRUZZ
06/11/2023

Twee maanden na het aangekondigde veiligheidsplan voor treinstation Brussel-Zuid is er nog geen timing bekend voor het beloofde politiekantoor. Budget is er vanaf volgend jaar. Naar een ruimte in de stationshal is het nog zoeken.

Dat meldt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), die het actieplan opvolgt. Dat plan werd begin september aangekondigd om de veiligheid in en rond het Zuidstation te verbeteren. Het kwam er na klachten van reizigers en buurtbewoners over drugs, overlast en dakloosheid in de stationsbuurt.

Centraal in het plan staat een politiekantoor in het stationsgebouw. Voor dat kantoor is in de federale begroting effectief geld vrijgemaakt, maar op een plek is nog geen zicht, meldt het kabinet-Verlinden. “Die ruimte wordt nu bekeken met mensen van de federale en lokale politie, met Infrabel en de veiligheidsdiensten van NMBS,” zegt woordvoerder Nick Gyselinck. Er moet genoeg plaats zijn voor de ontvangst van bezoekers, voor bewaking en alle nodige IT-systemen. “Het wordt een huzarenstukje, dus we plakken er nog geen timing op.”

Het budget is er vanaf volgend jaar. Dan wil de regering ook investeren in een nieuw, nationaal cameranetwerk voor de treinstations, zodat de federale en lokale politie de camerabeelden van NMBS in real time zullen kunnen opvolgen. Het moet een soort digitale patrouille mogelijk maken. Alles samen gaat in het hele land dan 3,4 miljoen euro naar veiligere stations. Het kantoor in het Zuidstation is daar deel van.

Lokale politie

Het politiekantoor in het stationsgebouw staat los van het eerder aangekondigde hoofdcommissariaat van de lokale politiezone Brussel-Zuid. Dat verhuist in de toekomst naar een gebouw in de directe stationsomgeving, maar ook daar is een timing nog niet bekend. Burgemeester Jean Spinette (PS) van Sint-Gillis liet deze zomer weten dat hij volgend jaar budget hoopt vrij te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , Zuidstation , Annelies Verlinden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni