Berlaymontgebouw Europese Gemeenschap hoofdkantoor Europese Commissie Wetstraat luchtbeeld

| Het Berlaymontgebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie in de Wetstraat.

België koopt 23 kantoorgebouwen van Europese Commissie voor 1 miljard euro

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
29/04/2024

De Belgische overheid koopt, via haar investeringsmaatschappij SFPIM, 23 Brusselse kantoorgebouwen van de Europese Commissie die aan opfrissing toe zijn. De deal kan leiden tot een grondige transformatie van de Europese wijk.

Het gaat om een megatransactie in twee fasen. Eerst verkoopt de Europese Commissie 23 gebouwen aan SFPIM voor bijna 1 miljard euro. Vervolgens verkoopt SFPIM 21 gebouwen in de Europese wijk meteen door aan Cityforward, het fonds van de federale investeringsmaatschappij, "om ze te transformeren tot een duurzame en dynamische wijk," zo klinkt het maandag in een persbericht.

De twee resterende gebouwen liggen buiten de Europese wijk en zijn verkocht aan Vicinity en buurtontwikkelaar Matexi, die ze zullen herontwikkelen naar "duurzame en betaalbare huur- en koopappartementen."

In de nasleep van de coronacrisis besloot de Europese Commissie het aantal gebouwen dat ze beheert tegen 2030 te willen halveren. Dat is goed voor een kantooroppervlakte van 350.000 vierkante meter op toplocaties in de Leopoldswijk, een een besparing van enkele honderden miljoenen euro's. De grote lijnen van het plan van SFPIM om de panden over te kopen, raakten een jaar geleden al bekend, nu wordt het definitief.

Cityforward is een fonds opgericht door SFPIM zelf en verzekeraar Ethias, met de financiële steun van onder meer de vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius). Hun Brussels-Antwerpse partner Whitewood zal het fonds beheren.

Aangezien naast SFPIM ook Ethias en Belfius in overheidshanden zijn, wil dat zeggen dat de herontwikkeling grotendeels door de overheid gefinancierd zal worden.

Transformatie Europese wijk

De Europese Commissie, SFPIM en Cityforward kwamen voor de 21 gebouwen in de Europese wijk - goed voor een oppervlakte van 300.000 vierkante meter - een marktprijs van ongeveer 880 miljoen euro overeen. De ambitie is om de gebouwen om te vormen tot 70 procent duurzame kantoren en 30 procent winkels, openbare voorzieningen en vooral woningen. Whitewood schat in dat daar nog eens 1 miljard euro voor nodig zal zijn.

"Door deze transformatie versterken we de positie van onze hoofdstad als het hart van Europa. Tegelijk spelen we ook in op de sterke vraag naar diversificatie en bijkomende woningen in de Europese wijk," zegt Laurence Bovy, de voorzitter van SFPIM, in een mededeling. Zij is van PS-signatuur en bij Brusselaars vooral bekend als de CEO van Vivaqua.

"Deze extra wooneenheden zullen uiteindelijk het aantal gezinnen in het hart van de Europese wijk doen verdubbelen. Vanaf 2028 kunnen de eerste nieuwe bewoners en kantoormedewerkers er hun intrek nemen."

De eerste vergunningen moeten al in 2026 worden verkregen en in 2028 moeten de eerste appartementen en kantoren worden opgeleverd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni