Berlaymontgebouw Europese Gemeenschap hoofdkantoor Europese Commissie Wetstraat luchtbeeld

| Het Berlaymontgebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie in de Wetstraat.

Europese Commissie wil helft van haar gebouwen verlaten tegen 2030

ADD
© BRUZZ
27/04/2021

In de nasleep van de coronacrisis wil de Europese Commissie tegen 2030 het aantal gebouwen dat ze beheert halveren, van 50 naar 25. Voornamelijk gebouwen buiten de Europese wijk en Rogier moeten op de schop.

Bij de Europese Commissie wordt al langer nagedacht over manieren om het aantal kantoren te doen dalen, en de eurocraten voornamelijk rond Schuman en Rogier te centraliseren. De coronacrisis geeft die ontwikkeling nu een duwtje in de rug, zo schrijft l'Echo dinsdag.

Sinds maart 2020 werkt een meerderheid van de Europese medewerkers van thuis uit. Dat fenomeen zal wellicht niet snel veranderen - er wordt gesproken over twee dagen kantoorwerk per week. De Europese Commissie wil daarom minstens de helft van haar gebouwen kwijt. Van ruim 780.000 vierkant meter aan kantoorruimtes wil het naar 580.000. Volgens de krant l'Echo zou dat een besparing van 280 à 440 miljoen euro betekenen.

Overleg

Het zijn voornamelijk de gebouwen in de Genèvestraat die zullen sneuvelen, alsook die in de Beaulieulaan in Oudergem en in de Marsveldstraat in Elsene. Buiten de Europese Wijk kijkt men vooral naar Rogier als toekomstige hub, waar verschillende diensten zullen samenkomen. Concreet wil de Europese Commissie tegen 2030 van vijftig naar 25 gebouwen.

Pascal Smet (one.brussels/Vooruit), bevoegd voor de Europese betrekkingen, laat aan onze collega's van l'Echo weten dat hij "perfect op de hoogte is van wat er gaande is", en dat een vergadering met de bevoegde Europese Commissaris, minister-president Rudi Vervoort (PS) en hijzelf komende weken zal plaatsvinden om de materie te bespreken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni