Cateringpersoneel Europese Commissie voert actie tegen onzekerheid

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 25 november 2020

Bij het Berlaymontgebouw in Brussel hebben het gemeenschappelijk vakbondsfront en cateringpersoneel van de Europese Commissie woensdagochtend samen een menselijke ketting gevormd. De protestactie is een antwoord op de beslissing van de Europese Commissie om haar cateringactiviteiten vanaf 1 januari 2021 en tot minstens 1 september 2021 op te schorten. Daardoor dreigen 400 jobs verloren te gaan, klinkt het bij de vakbonden.

De cateringbedrijven Ciano en Compass kregen onlangs van de Europese Commissie een brief waarin bekend werd dat hun activiteiten worden opgeschort. Bijgevolg zal er geen enkele aanbesteding gelanceerd worden voor er een grondige denkoefening heeft plaatsgevonden over de toekomst van de maaltijdverzorging.

Als reden voor de opschorting doet de Commissie een beroep op overmacht. "Het zijn omstandigheden die we allemaal in twijfel trekken. De dienstverlenende bedrijven waar wij deel van uitmaken, worden gedwongen om mensen te ontslaan. Wij stellen ons de vraag of er sprake is van compensaties en een toepassing van de wet-Renault. We zitten in een juridische grijze zone die de Europese Commissie uitbuit en die ons raakt," stelt Nic Görtz, permanent secretaris van ACV Voeding en Diensten.

Na het vormen van de menselijke ketting trokken de betogers ook nog even naar het Schumanplein om daar flyers uit te delen aan voorbijrijdende automobilisten en fietsers. De vakbonden zijn gesprekken opgestart over de toekomst van de 400 cateringwerknemers binnen de Commissie, maar indien die op niets uitdraaien, volgen er nog acties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?