Vakbonden vrezen voor verlies 400 jobs in restaurants Europese Commissie

© PhotoNews

De Europese Commissie heeft een openbare aanbesteding voor de cateringactiviteiten geannuleerd, zo melden de vakbonden maandag. Daardoor zouden volgens de bonden 400 jobs bedreigd worden bij de twee bedrijven die momenteel de catering runnen.

Via de cateringbedrijven Ciano en Compass werken ongeveer 400 werknemers in de restaurants van de Commissie. Het contract voor zeven jaar loopt in december ten einde, maar de twee bedrijven waren nog in de running in een aanbestedingsprocedure voor een nieuw contract.

De vakbonden melden nu echter dat Compass en Ciano een brief van de Commissie hebben ontvangen waarin hen is meegedeeld dat de catering wordt opgeschort vanaf 1 januari 2021. De maatregel geldt minstens tot 1 september 2021, maar zou ook langer kunnen duren. De Commissie geeft immers aan dat ze wil nadenken over de toekomst van haar cateringactiviteiten.

'Sneeuwbaleffect'

De vakbonden nemen het niet dat de Commissie overmacht inroept om de aanbesteding te annuleren. Daardoor dreigt "een ontslag zonder vergoeding en zonder toepassing van de wet-Renault", stelt ACV Voeding en Diensten aan de kaak in een mededeling. Er zijn besprekingen aan de gang, maar de vakbond denkt aan acties indien er geen oplossing wordt gevonden.

Gevreesd wordt ook dat de aankondiging "een sneeuwbaleffect" kan veroorzaken en andere Europese instellingen op gelijkaardige gedachten kan brengen. Bovendien zouden naast de catering ook de bewaking, schoonmaak en andere activiteiten opgeschort kunnen worden, stelt het ACV. "In dat geval wordt hier een echt sociaal bloedbad aangekondigd", aldus ACV.

Belgische politici

Volgens de krant l'Echo wenden de vakbonden zich ook tot Belgische politici. Zo is er over de zaak contact opgenomen met de kabinetten van federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne en Brussels minister-president Rudi Vervoort.

De Commissie ontkent dat de wet-Renault wordt omzeild. "De Commissie is niet de werkgever van het personeel van de onderaannemer voor cateringdiensten. Ze is dan ook geen mensen aan het ontslaan of de wet-Renault aan het omzeilen", reageerde een woordvoerder. De Commissie vertrouwt erop dat de bedrijven hun sociale en economische plichten tegenover hun werknemers zullen respecteren, zoals die in het contract vastgelegd zijn.

De woordvoerder herinnert eraan dat de Commissie een aanbestedingsprocedure op eender welk moment kan opschorten. In dit geval is de beslissing vooral ingegeven door de coronacrisis, die de nood aan catering drastisch heeft gewijzigd. De Commissie wil haar cateringbehoeften opnieuw in kaart brengen alvorens verder te gaan met een nieuw contract. "Dat zal ons toelaten om na te denken over de nieuwe omstandigheden en ook om de vereisten van de Green Deal beter te integreren", aldus de zegsman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?