Volkstuintjes Ernotte bedreigd door woningen

| De volksmoestuintjes Boondaal-Ernotte waren bedreigd door woningplannen van schepen Gilson.

Schepen die moestuintjes weg wou, doet zich voor als redder

SN
© BRUZZ
11/09/2018

In Elsene schrijft MR-schepen Nathalie Gilson ‘de bescherming van de Ernotte-moestuintjes’ op haar conto. Buurtbewoners zijn furieus, na hun jarenlange juridische strijd tegen de bouwplannen van… schepen Gilson.

Het staat er zwart op wit in de verkiezingsfolder met verwezenlijkingen van Nathalie Gilson (MR): protection de la zone des potagers rue Ernotte (bescherming van de moestuinzone in de Ernottestraat).

Nochtans was het net schepen Gilson, nu verantwoordelijk voor Milieu en Erfgoed maar toen voor Stedenbouw, die de buurt op stelten zette met bouwplannen voor nieuwe appartementen.

Het terrein aan station Boondaal is eigendom van de gemeente, maar buurtbewoners onderhouden er zo’n 40 moestuintjes. Van meet af aan streden de potagistes tegen de bouwplannen. Schepen Gilson had daar echter weinig oren naar.

De burgers trokken uiteindelijk naar de Raad van State, die de bouwplannen afkeurde omdat de gemeente geen milieueffectenrapport had opgesteld.

Lees verder onder de afbeelding.

verkiezingsfolder nathalie gilson

| Nathalie Gilson claimt in haar folder de 'bescherming van de moestuinzone in de Ernottestraat'.

‘Een totaal gebrek aan respect’

Dat Gilson nu de bescherming van de moestuintjes aan zichzelf toeschrijft, is een brug te ver voor de buurtbewoners. “Deze leugen is een belediging die ieder fatsoen te buiten gaat. Een totaal gebrek aan respect voor haar kiezers,” zegt buurtbewoner Stefano Guercini aan La DH.

“Als ons massale burgerprotest er niet was geweest, had Gilson gewoon carte blanche gegeven aan de bouwprojecten op de Boondaal-Ernottetuintjes. Uiteindelijk hebben de burgers de rechtszaak bij de Raad van State betaald, die het bouwproject afkeurde wegens onwettelijk.”

‘Dankzij mij wordt er niets gebouwd’

Maar schepen Gilson verdedigt zich: “Inderdaad, de potagistes hebben een belangrijke strijd geleverd om aan te tonen dat de tuintjes moesten blijven," vertelt Gilson aan BRUZZ. Maar vervolgens was ik wel degene die bij het gemeentebestuur afdwong dat het terrein niet verkocht mocht worden én dat er niets mocht gebouwd worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Kiest 2018: Elsene , Stedenbouw , Milieu , Nathalie Gilson , Stefano Guercini , moestuintjes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni