Laatste volkstuintjes Elsene (tijdelijk) gered

© Saskia Vanderstichele
| De tuiniers van de moestuinen van Boondaal-Ernotte in Elsene trachten hun tuintjes te redden tegen de betonmolen van bouwpromotoren.

De Raad van State heeft het bijzondere bestemmingsplan (BBP) van de Boondaalwijk in Elsene vernietigd. Dat plan had tot doel om de volkstuintjes te vervangen door bebouwing. “Wij zijn opgelucht dat onze tuintjes voorlopig blijven bestaan", aldus de bewoners van de Louis Ernottestraat aan BRUZZ.

Elsene is eigenaar van het terrein van 6,5 hectare en wil die grond nu gebruiken voor de bouw van woningen. De Raad van State keurde het plan echter af omdat de gemeente geen milieueffectenrapport had opgesteld, meldt La Capitale.

“Ongeveer twee derde van de moestuintjes aan de andere kant van de Ernottestraat werden al vernietigd”, vertelt Cathy Van Gaever, buurtbewoner en eigenares van een moestuintje, ons. “Wij zijn dus erg blij dat de Raad van State de vernietiging van de overige tuintjes voorlopig tegenhoudt.”

“Voorlopig, want de gemeente kan een nieuwe aanvraag indienen, ditmaal mét een milieueffectenrapport,” zegt oppositie-gemeenteraadslid Yves Rouyet (Ecolo). “Wij stellen echter voor om het proces van nul te starten en iedereen samen te brengen om na te denken over de bestemming van het terrein.”

De buurt verzet zich al enkele jaren hevig tegen de plannen van de gemeente. Het grootste deel van het terrein vlakbij treinstation Boondaal wordt nu ingenomen door een 40-tal volkstuintjes, en de tuiniers namen een advocaat in de arm om hun zaak te bepleiten.

Zij noemen de tuintjes een plek om elkaar te ontmoeten en de buurtkinderen te leren over de natuur. Ook de biodiversiteit van de plek vinden ze erg belangrijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?