Villa te koop

Brussels vastgoed wordt populairder én duurder

PD, RVE
© BRUZZ
14/02/2017

In 2016 is het aantal vastgoedtransacties in het Brussels Gewest voor het derde jaar op rij gestegen. Het aantal ligt nu op het hoogste niveau in zes jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Brusselse notarissenvereniging NVN. Ook de gemiddelde prijs blijft stijgen in Brussel, met een opvallende uitschieter in Brussel-Stad.

Brussel kende het afgelopen jaar een stijging van het aantal vastgoedtransacties van 12,5 procent, tegenover 13,6 in Vlaanderen en een daling van 2,8 procent in Wallonië. Het aandeel van de landelijke transacties dat Brussel voor zijn rekening neemt in 2016 is het hoogste in zes jaar.

Volgens de notarissen is het succes van het Brusselse vastgoed te danken aan een historisch lage rentevoet en een steeds jongere bevolking die investeert in vastgoed. Daarnaast zou ook de vergrijzing een rol spelen: senioren ruilen hun woning in voor een appartement in de stad. Ten slotte wordt er in Brussel ook zwaar geïnvesteerd in studentenkoten, die voor eigenaars fiscaal interessanter zijn dan een huurpand.

Prijzen
De gemiddelde prijs stijgt in Brussel met 4,8 procent. Een huis of appartement in het gewest kost in 2016 gemiddeld 455.824 euro. Dat is meer dan ooit en het gaat snel. Ter vergelijking: in 2011 lag het gemiddelde nog op 364.982. Zo’n stijging zien de notarissen niet in Vlaanderen en Wallonië, daar blijft de gemiddelde woningprijs eerder stabiel.

Villa’s worden wel goedkoper in Brussel (-8,1 procent), net als bouwgronden (-16,1 procent*). Appartementen worden dan weer duurder (+3 procent), net als garages en parkeerplaatsen (+8,7 procent*).

Vergelijking gemeenten
Wat de uitsplitsing van de prijzen in de 19 gemeenten betreft: deze verschillen volgens de klassieke afbakening tussen noord en zuid. Er is een stijging bij beide, maar de zuidelijke gemeenten worden duurder aan een hoger tempo.

Elsene wordt in 2016 de duurste in termen van mediaan aankoopprijs en wordt op de hielen gezeten door Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel. De goedkoopste mediaanwoning vind je in Haren, gevolgd door Molenbeek en Koekelberg.

Opvallend: Brussel-Stad veert weer krachtig op (+47,6 procent*) na een sterke daling vorig jaar (-34,4 procent), wat volgens de notarissen voor een deel te danken is aan de nieuwe aanwezigheid van de voetgangerszones. In 2015 kostte een mediaanwoning er nog 315.000 euro, een jaar later is dat al 465.000 euro.

Rooskleurige toekomst
De notarissen zien ook in 2017 een goed immojaar in het verschiet voor Brussel. Dit zou vooral te danken zijn aan de fiscale korting die je in Brussel krijgt op een lening voor een appartement in de laagste schijf, waarvoor het plafond recentelijk is verhoogd tot 175.000 euro.

"Als je nu zo'n appartement koopt, betaal je maar tussen de 4.000 en 6.000 euro direct uit eigen zak, de rest leen je van de bank," verklaart meester Stijn Joye. "De registratierechten zijn gratis en dus hebben jonge mensen met minder kapitaal nu makkelijker toegang tot de Brusselse vastgoedmarkt. Dat zal de cijfers dit jaar ten goede komen."

*mediaanprijs, niet gemiddelde prijs

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni