Doorkijkgebouw voor RTBF

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
15/03/2016

De nieuwe zetel van de Franstalige openbare omroep RTBF wordt een transparant gebouw, in dialoog met het nieuwe omroepgebouw van de VRT. Twee Brusselse architectenbureaus zitten in het winnende ontwerpteam.

Net als de VRT organiseerde de RTBF een internationale architectuurwedstrijd, maar net zoals bij de VRT, waar Robbrecht & Daem als winnaar uit de bus kwam, is de laureaat Belgisch. “Dat was geen vereiste, maar achteraf bekeken is het een pluspunt want het sluit bij onze missie om lokaal talent te promoten”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Paul Philippot.

Centraal in het winnende team staan twee relatief jonge Brusselse bureaus, MDW Architecture en V+. Zij ontwierpen een open, vierhoekig gebouw, met glazen gevels.

“We hebben bewust niet gekozen voor een iconisch gebouw dat meteen in het oog springt”, zegt Thierry Decuypere van V+. “Het was belangrijk om in dialoog te treden met het gebouw van de VRT en samen met hun nieuwe zetel vorm te geven aan een nieuw publieke plein. De complexiteit zit niet in de vorm, maar binnen in het gebouw. Door de transparantie wordt die complexiteit zichtbaar voor het publiek.”

Transparantie is het ordewoord voor het nieuwe project. “Het huidige gebouw is erg in zichzelf gekeerd en gesloten naar de buitenwereld”, aldus nog Philippot. “Dat sluit niet langer aan bij de waarden die we willen uitdragen.” Lees verder na het simulatiebeeld

Door de digitalisering en nieuwe manieren van werken, zijn de oppervlaktenoden veel kleiner dan 50 jaar geleden bij de conceptie van de Reyerscampus. Het nieuwe gebouw zal dan ook maar de helft van de vloeroppervlakte tellen. Bovendien hoopt de RTBF tot 75 procent van de energiekosten te bewaren. “Het huidige gebouw is een gigantische radiator voor de wijk”, klinkt het.

De kostprijs van de hele operatie wordt geraamd op 150 miljoen euro. Het geld moet voornamelijk komen van de verkoop van terreinen. Rond de twee omroepgebouwen moet immers een nieuwe stadswijk ontstaan, met naast plaats voor andere mediabedrijven ook woningen, voorzieningen en een park.

De RTBF hoopt haar nieuwe zetel in 2021 in gebruik te nemen. Over de bestemming van de iconische omroeptoren is nog geen beslissing genomen, maar het is zeker dat hij blijft staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni