Gewest vaardigt economische noodmaatregelen uit

LBU
© brusselnieuws.be
14/04/2016

De Brusselse regering heeft de noodkreet van de toeristische sector ter harte genomen en komt met enkele noodmaatregelen om de economie van het gewest te ondersteunen. Daarnaast werkt ze verder aan een integrale aanpak en coördinatie van de veiligheid.

Om de Brusselse toeristische sector na de mokerslagen van de afgelopen maanden te ondersteunen, heeft de Brusselse regering een tijdelijke vrijstelling van de stadstaks voor alle hotels goedgekeurd. De misgelopen inkomsten voor de gemeenten zullen worden gecompenseerd door het Gewest.

Daarnaast kunnen de getroffen bedrijven een beroep doen op een tijdelijke verlening van bijzondere waarborgen door het Waarborgfonds. Bovendien zullen ze gebruik kunnen maken van crisiskredieten van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel. Daarvoor heeft de regering een eerste budget vrijgemaakt van 3,5 miljoen euro.

De concrete invulling van de maatregelen zullen op 20 april worden besproken met de sociale partners tijdens een buitengewone vergadering van het Brussels Economisch en Sociaal Overlegcomité.

Veiligheidsmaatregelen
De Brusselse regering hield ook de nieuwe instelling ‘Brussel Preventie & Veiligheid’ boven het doopvont. Deze zal instaan voor de uitvoering van de veiligheidsbevoegdheden van Minister-President Rudi Vervoort (PS).

Samen met de nieuwe hoge ambtenaar voor de civiele veiligheid en de noodplanning, zal de instelling de verhoging van de capaciteit van het veiligheidspersoneel voor het openbaar vervoer in goede banen leiden. Daarnaast zullen ze ook instaan voor de oprichting van een geïntegreerd gewestelijk communicatie- en crisiscentrum. Dit zou de coördinatie van het gewestelijke veiligheidsbeleid ten goede moeten komen.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni