Nieuwe 'exit taks' viseert rijke Fransen in Brussel

© brusselnieuws.be
05/04/2012
Fransen die hun domicilie naar het buitenland verhuizen moeten binnenkort een zogenaamde exit taks betalen. President Sarkozy (UMP) wil zo de uittocht van rijke Fransen naar onder andere Brussel ontmoedigen. Vraag is of de taks veel zal opbrengen aangezien het om een beperkte groep gaat.

Al jaren verhuizen vermogende Fransen naar onder meer Brussel omdat ons land fiscaal vriendelijk is voor grote vermogens. Hier moet geen vermogensheffing en evenmin een belasting op meerwaarden betaald worden. Dit is onder meer interessant voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen en zich daarom in het buitenland hebben gevestigd om zo de opbrengst niet aan de fiscus te moeten afgeven.

De Franse regering gaat nu de in Frankrijk gerealiseerde meerwaarden voor eigenaars die in het buitenland wonen belasten met een heffing van 19 procent, plus een voorheffing van 15,5 procent. Dat meldt De Standaard. De heffing is van toepassing op vermogens van meer dan 1,3 miljard euro en moet betaald worden op het moment dat het bedrijf verkocht wordt en de meerwaarde wordt gerealiseerd. Wie zijn bedrijf verkoopt nadat hij meer dan 8 jaar in het buitenland woont, ontsnapt aan de heffing.

Verschil betalen
Sarkozy wil ook iets doen aan gewone rijke Fransen die aan de Franse vermogensheffing proberen te ontsnappen door naar België te verhuizen. Vermogende Fransen die in het buitenland wonen, zullen verplicht worden om aan de Franse fiscus te melden hoeveel belastingen ze bijvoorbeeld in België moeten betalen. Dat bedrag wordt dan vergeleken met het bedrag in Frankrijk en het verschil zou dan alsnog moeten worden overgemaakt.

Vraag is om de Franse fiscus dat kan verplichten aan Belgische inwoners. Dit kan enkel mogelijk zijn door extra bilaterale belastingverdragen af te sluiten met de populaire vluchtoorden. Daarbij komt dat Europa wel eens moeilijk zou kunnen doen, omdat de belasting als een belemmering van het vrij verkeer van personen kan worden gezien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni