Jouw vraag

JOUW VRAAG. Hoeveel voertuigen rijden met sirene in Brussel? En is dat terecht?

Jean-Marie Binst, Luana Difficile
© BRUZZ
09/11/2016
Ook in:
nl fr

Si-la, si-la, si-la... het scherpe deuntje klinkt spijtig genoeg niet als muziek in de oren van de - slapende - Brusselaar. Tien jaar terug werd de Nederlandse schrijver-journalist Peter Middendorp door het literatuurhuis Passa Porta een maand te logeren gelegd in de Dansaertstraat. Hij liep er ei zo na weg, en sodemieterde in deze krant: “Je hoort om de vijf minuten een sirene. Zijn Brusselaars dan zo vaak ziek? Of steken ze zoveel huizen in brand?” Big City zoekt het uit.

Er passeert inderdaad wat aan loeiende sirenes van ziekenwagens, brandweer, civiele bescherming, politie, militaire voertuigen, militaire politie, hulpvoertuigen van de NMBS en nog enkele. Wat wil je, er zijn veel ziekenhuizen in het gewest. Veel brandweerkazernes en -voorposten. In alle negentien gemeenten politiebureaus. En Brussel blijkt nu eenmaal de meest bevolkte stad van het land, dat leidt tot meer geluidspollutie. Trouwens is er een alternatief?

Uitrukkende, interventievoertuigen hebben de plicht het onding te gebruiken samen met blauwe zwaailichten vooraan. Het geeft herkenbaarheid aan de prioritaire opdracht. De regelgeving stelt dat én sirene én zwaailicht - en stellig samen - moeten worden gebruikt bij elke uitvoering van een ‘dringende interventie’. Dringendheid wil zoveel zeggen als dat “elke vertraging een gevaar betekent voor de gezondheid van een persoon in nood”. Al kan natuurlijk vooraf zelden geweten zijn of bij een brand, ook mensen betrokken zullen zijn. Dus loeit de koehoorn alom.

Pierre Meys, woordvoerder van de Brandweer en Medische interventies Brussel geeft het antwoord op de telvraag: “In 2014 - en 2015 zal ongeveer gelijklopend zijn - trok de brandweer 12.477 keer uit in het Brussels Gewest, waarvan 3.070 keer voor vals alarm. En 495 keer voor enkele gemeenten rond Brussel, zoals Drogenbos, Sint-Genesius-Rode of Beersel. Daarnaast reden 69.187 ziekenwagens uit (er is geen sirene als er geen dringende hulpbehoeftige aan boord is, red.).” Christian De Coninck, commissaris en woordvoerder van de Brusselse politie kon de redactie geen cijfers geven over het gebruik van sirenes en zwaailichten bij de politie: “Hangt van dag tot dag af,” luidt het.

Hoe luid de alarmtoeter gaat? De jongste ministeriële circulaire (9/7/2013, voor brandweer en ziekenwagens) stelt dat de klassieke pneumatische, roterende sirene en haar modernere variant de elektronische sirene een pak minder luidruchtig mogen zijn dan vroeger. Er zijn twee geluidsniveaus in decibels: eentje voor overdag en eentje voor na middernacht. De norm op 3,5 meter van de voorbumper van het interventievoertuig is minimaal 110 dB voor de dagsirene en 95 dB (± 5dB) voor de nachtsirene.

Ter vergelijking: toen het claxonvolume voor het eerst werd gelimiteerd in 1959 was dat 130 dB (op twee meter afstand) voor een tweetonige pneumatische hoorn. Andere vergelijking: in een bomvol café krijg je 70 dB te verduren, 90 dB bij een grasmaaier, 100 dB bij een kettingzaag, 110 dB bij het optrekken van een motor en 130 dB voor een drilboor. En die geluiden worden niet onderbroken na secondes.

Neemt niet weg dat zeven seconden consecutief 121 dB te verduren krijgen - iets wat meteen pijn in het oor veroorzaakt - een gevaar inhoudt voor blijvende auditieve schade. Het maximum op muziekfestivals is 105 dB.

Of de sirene - afkomstig trouwens van Homerus‘ sirenes die in zee de schippers verleidden - wel altijd terecht gebruikt wordt, is dan weer een open vraag. In de regel ja, bij elke dringende interventie, dus om mensen in nood bij te staan. Maar op onze redactie zag al menig iemand de Brusselse politie loeiende voorrang opeisen richting frietkraam. En ja, ook met zwaailichten stoppen om sigaretten te kopen, durven andere flikken. Het Collectief Stop Sirènes pleitte onlangs nog bij BRUZZ om bijvoorbeeld geldtransporten te schrappen als dringend vervoer dat sirenes behoeft. Misschien helpen cijfers met gedetailleerde opdrachten?

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni