Steeds meer 'Brusselaars' duiken op in Panama Papers

© brusselnieuws.be
07/04/2016

In de Panama Papers duiken steeds meer Brusselse straatnamen op. De drie Franse zakenmannen Alex Bongrain, Waldemar Kita en Jean-Denis Sarraquine wonen officieel in Brussel, en ook de naam van wijlen Didier Bellens, ex-topman van Belgacom, komt voor in het grootschalige datalek.

Bongrain, Kita en Sarraquigne hebben de Franse nationaliteit, maar wonen officieel in Brussel. Alle drie hebben ze aandelen bij diverse schermbedrijven op de Britse Maagdeneilanden. Belgische belastingen ontdoken ze in eerste instantie via Luxemburg, en dan via de Maagdeneilanden, schrijft De Tijd.

Alex Bongrain (64) behoort tot een van de honderd rijkste families van Frankrijk. Zijn geschat vermogen bedraagt zo'n 500 miljoen euro. Zijn bedrijf Bongrain is een Franse kaas- en zuivelproducent, onder meer bekend van de merken Chavroux, Chaumes en Coeur de Lion. Bongrain Benelux heeft zijn maatschappelijke zetel in Elsene.

Waldemar Kita (61), die in Ukkel woont, richtte lenzenbedrijf Cornéal op. Hij is eigenaar van de Franse eersteklasser FC Nantes. Hij bezit een privéjacht aan de Côte d'Azur via een Luxemburgse scheepsmanager, die bekend staat voor zijn fiscaal interessante constructies.

Jean-Denis Sarraquigne woont ook in Ukkel. Zijn familie is jarenlang eigenaar geweest van het bekendste café van Saint-Tropez, Le Sénéquier. Hij verkocht dat café eind 2012 voor miljoenen euro's. Dat geld versluisde hij naar de Britse Maagdeneilanden.

Ook de naam van Didier Bellens, ex-topman van Belgacom, duikt in de Panama Papers op. Uit de documenten blijkt dat Bellens, terwijl hij baas was van de telecomgroep, in een fonds zat met veroordeelde fraudeurs op de Britse Maagdeneilanden.

Van 14 juni 2007 tot 2 juni vorig jaar was Didier Bellens een van de directeurs van Calpe Investment Limited, een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden.

Het gaat om een "aandelen- en investeringsholding" die is opgezet met de hulp van een adviseur in Gibraltar, nog een belastingparadijs. Het was een schermconstructie voor beleggingen die in werkelijkheid gebeurden vanuit België en Zwitserland. Op de Britse Maagdeneilanden bestond het fonds alleen op papier, met een postbusadres van Mossack Fonseca, schrijft deredactie.be

Bellens leidde al die jaren het fonds met verdachte zakenpartners, zoals de Italiaanse vermogensbeheerder Giovanni Paganini. Die stapte eind 2012 uit het leven nadat uitgekomen was dat hij 120 miljoen euro had verduisterd. Bellens overleed begin dit jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni