Onderzoekscommissie Samusocial opnieuw van start

Toon Hendrikx
© BRUZZ
04/09/2017

De onderzoekscommissie Samusocial in het Brussels Parlement schiet dinsdag na het zomerreces opnieuw uit de startblokken met een reeks hoorzittingen van de ministers die de laatste jaren bevoegd waren voor het dossier. Het zijn de voormalige ministers binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo) die dinsdag om 8.30 uur de spits afbijten.

Maandag bleek dat de parlementaire onderzoekscommissie een verlenging van haar mandaat gaat vragen. De commissie moest normaal eind september klaar zijn met haar aanbevelingen, maar de hoorzittingen zullen wellicht tot midden oktober duren. Het is ook nog wachten op een rapport van de inspectie van Financiën.

Vrijdag is het alvast de beurt aan de huidige bevoegde ministers: Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH). Maandag komen minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) langs. De onderzoekscommissie vatte haar werkzaamheden aan op 20 juni. Sindsdien werden de federale en gewestelijke inspecteurs van Financiën, een reeks operationele directieleden en bestuurders gehoord.

Twee hoofdrolspelers
Opmerkelijk was de totaal verschillende strategie die de twee hoofdrolspelers kozen ten opzichte van de onderzoekscommissie. Terwijl de oud-OCMW-voorzitster en ex-directrice van Samusocial, Pascale Peraïta, weigerde op de vragen van de commissieleden te antwoorden - ze wilde haar antwoorden voorbehouden voor het gerechtelijk onderzoek - gaf ex-burgemeester Yvan Mayeur uitgebreid toelichting bij de werking van de vzw die hij zelf mee had opgericht. Hij verdedigde ook de zitpenningen als een onderdeel van de professionalisering van daklozenorganisaties en andere organisaties die rond kansarmen en de minstbedeelden werken.

Tijdens de hoorzittingen kwamen ook spanningen naar boven tussen Samusocial en een aantal ministeriële kabinetten, onder meer over het beleid rond daklozen en de subsidies die naar de daklozenorganisatie vloeien. Tot nu toe stelde niemand het werk op het terrein van de vzw en de honderden medewerkers in vraag

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni