Parlementaire onderzoekscommissie naar Samusocial unaniem goedgekeurd

FVDE
© BRUZZ
07/06/2017

Er komt een parlementaire onderzoekscommissie naar Samusocial. Dat is in het Brussels parlement beslist. Zowel meerderheids-als oppositiepartijen, en dus ook PS, scharen zich achter die vraag. Het gedrag van burgemeester Mayeur in de gemeenteraad blijft intussen verontwaardiging opwekken.

Groen en Ecolo hebben dinsdagavond, nog na de gemeenteraad in Brussel-Stad, een voorstel ingediend om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten. Die moet de hele financiële wandel van Samusocial, en vooral de zitpenningen van bestuurders, onderzoeken. Hun voorstel werd woensdagmiddag gestemd in het Uitgebreid Bureau van het Brussels parlement, en alle partijen schaarden zich daarachter.

PS
Nochtans zijn de politieke gevoeligheden en belangen niet min: MR zit wel in de oppositie in het Gewest, maar tegelijkertijd in de meerderheid in Brussel-Stad. Bij CD&V is het dan weer net omgekeerd. Toch bevestigen beide partijen, bij monde van parlementslid Vincent De Wolf (MR) en staatssecretaris Bianca Debaets, aan BRUZZ dat ze de motie van de groenen steunen. En PS is natuurlijk betrokken partij, want zowat alle bestuurders van Samusocial hebben een PS-signatuur, en ook burgemeester Yvan Mayeur is betrokken partij. “Maar de PS vraagt zelf ook duidelijkheid”, zegt Debaets. “Met de Brusselse regering hebben we een brief naar Samusocial gestuurd, met de duidelijke eis om alle documenten en de begroting te kunnen inkijken. Minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft die brief gesteund en ondertekend.”

Donderdag is er ministerraad, als er dan nog geen (bevredigend) antwoord op die brief is gekomen, zal de regering zich beraden over verdere stappen. Want als de situatie bij Samusocial niet verbetert, dan moet de regering volgens Debaets Samusocial links laten liggen: “We moeten ons beraden of we de omkadering van daklozen, een zeer belangrijke taak, misschien aan een andere vzw moeten toekennen.”

Waarheid onder ede
“We hebben vastgesteld dat Mayeur en Pascale Peraïta niet de waarheid spreken. Een onderzoekscommissie is de enige manier om de waarheid aan het licht te brengen”, zegt Arnaud Verstraete (Groen) over die commissie. “Zo’n commissie kan alle informatie opvragen en moet die krijgen. Mensen moeten daar onder ede de waarheid vertellen: wie heeft welke bedragen ontvangen, en waarvoor? Peraïta slaagt er nog altijd niet in om een samenhangend verhaal over de zitpenningen te brengen. In een onderzoekscommissie zal dat niet meer gaan.” “Er is nu meer en meer duidelijkheid dat zowel Peraïta als Mayeur zitpenningen hebben ontvangen, dat ze daar in den beginne over gelogen hebben, en dat ze boven het maximale plafond van 150 procent zitten”, voegt Alain Maron (Ecolo) daaraan toe.

De Wolf (MR) wil niet alleen een onderzoekscommissie, maar ook een regeringscommissaris. “Die kan alle uitgaven van Samusocial persoonlijk controleren én goedkeuren”, aldus De Wolf, die Samusocial daarmee onder voogdij van het Gewest wil plaatsen. “Maar er zijn al twee regeringscommissarissen bij Samusocial, in het kader van het Winterplan”, reageert Debaets. “Het probleem is dat Samusocial gewoon weigert om de nodige financiële informatie met hen te delen.”

Over het optreden van Mayeur in de gemeenteraad dinsdagavond, waar de burgemeester weigerde te antwoorden op de vragen, kwamen de politici woorden tekort. “Bedroevend en beneden alle peil. Hij zou beter de eer aan zichzelf houden”, vindt Debaets. "Ik heb nog nooit in mijn leven meegemaakt dat een voltallig schepencollege zwijgt en één gemeenteraadslid (Peraïta) laat opdraven om de vragen te beantwoorden. Mayeur verbergt zich gewoon achter Peraïta", voegt Maron daaraan toe. “Het is hallucinant dat hij gewoon zwijgt”, aldus Fabian Maingain (Défi). Een ontslag wil hij nog niet eisen: “Maar de situatie is niet houdbaar. Hij moet zich komen verantwoorden, en dan zullen we zien wat de gevolgen zijn”, zegt Maingain, die duidelijk liet verstaan in deze zaak "tot op het bot" te willen gaan.

PVDA
De Partij van de Arbeid eist ook een plaats op in onderzoekscommissie. Dat liet de partij weten in een persmededeling. "In het belang van transparantie en goed bestuur, willen we benadrukken hoe belangrijk het is dat alle partijen kunnen deelnemen aan de onderzoekscommissie. Alleen zo kan de democratie in haar volle recht worden gedaan," aldus Mathilde El Bakri, Brussels PVDA-volksvertegenwoordiger en toekomstig lijsttrekster voor stad Brussel.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni