Personeel Botanique: ‘Directie rommelt ook met boekhouding'

Mathias Declercq
© BRUZZ
24/01/2017
Ook in:
en nl

De stroom aan beschuldigingen van het personeel van Botanique aan de directie van de concertzaal houdt niet op. Na de klachten over intimidatie en machtsmisbruik eerder deze week, ontving onze redactie een nieuw document van het collectief van ex- en huidige werknemers waarin gewag wordt gemaakt van vermeende boekhoudkundige wantoestanden van de directie. De werknemers kunnen de beschuldigingen niet hard maken maar vragen een doorlichting. De directie zelf ontkent alles.

Afgelopen zondag schreef BRUZZ al over de brief van een collectief van huidige en ex-werknemers, waarin ze de directie beschuldigen van machtsmisbruik, vernedering en initimidatie. Zo zou de directie bij ziekte van het personeel dreigen met ontslag, er racistische en discriminerende praktijken op nahouden, werknemers inschakelen voor persoonlijke klusjes en de loonbarema's niet respecteren. Ook het arbeidsreglement werd sinds 2004 niet meer aangepast.

De brief kwam toe op verschillende kabinetten van de Fédération Wallonie-Bruxelles, waaronder op die van minister van Cultuur in de Franse Gemeenschapsregering Alda Greoli (CDH). Na contact met verschillende werknemers die achter de brief zitten - en wensen anoniem te blijven - blijkt ook dat het personeel zich ernstige vragen stelt over de financiële werking van de concertzaal. Directeurs Annie Valentini en adjunct-directeur Paul-Henri Wauters, tevens man en vrouw, zouden te pas en te onpas persoonlijke uitgaven als onkosten te boek zetten.

'Onkostennota's van op vakantie'
Volgens het document zouden alle voordelen in natura, zoals de auto, de brandstof en telefoonkosten, van de directie niet zijn ingeschreven als dusdanig, maar steevast als onkostennota worden ingediend. Een vergoeding voor de onkosten van het personeel - "die na shiften van 18 uur nog zelf de taxi naar huis moeten betalen" - is er niet.

Ook zouden er facturaties aan het Koninklijk Circus, dat tot op heden nog door de Botanique wordt uitgebaat, gericht worden die eigenlijk voor de Botanique bestemd zijn. Zo zou de directie de BTW helemaal kunnen terugvorderen, aangezien het Koninklijk Circus gewoon gehuurd wordt door een derde, in dit geval de Botanique. Ook plaatsen op de gastenlijst van het Koninklijk Circus zouden gewoon in het zwart verkocht worden, waarna de opbrengst in een envelop op het bureau van de directie belandt.

De twee directeurs zouden ook vanuit het buitenland, wanneer ze in hun tweede verblijf in Italië vertoeven, onkostennota’s maken van hun restaurantbezoeken en reiskosten.

Geen hard bewijs
Dit alles zou onder leiding gebeuren van een externe boekhouder, die door de Botanique halftijds in dienst wordt genomen. Die zou de andere leden van het driekoppige team dat zich bezig houdt met de financiën constant onder druk zetten, vakantiedagen weigeren, de fouten op hen afschuiven en zelfs tot professionele fouten dwingen. Verschillende werknemers van de dienst zouden om die reden al ontslag hebben genomen.

De beschuldigingen van het personeel worden dan wel bevestigd door verschillende leden van het personeel die BRUZZ contacteerde, hard bewijs of cijfermateriaal is er evenwel niet.

Ook directrice Annie Valentini ontkent de feiten, net zoals ze dat eerder deed met de beschuldigingen van intimidatie en machtsmisbruik. “Ten eerste is dit absoluut niet de manier waarop ik de discussie wil voeren. Het gaat hier om anonieme beschuldigingen, die absoluut niet bijdragen tot een constructieve oplossing", reageert ze.

Valentini heeft bovendien geen weet van dergelijke praktijken. “Ik herken hier niets van. Natuurlijk maken wij onkosten, maar dat is normaal. De beschuldigingen zijn absurd: de tickets voor het Koninklijk Circus worden aan het personeel gegeven, de facturaties naar het Koninklijk Circus gebeuren enkel tijdens het festival Les Nuits Botanique, die daar doorgaan.”

'Topje van de ijsberg'
Toch zijn meerdere personeelsleden die gecontacteerd werden door BRUZZ, waaronder een ex-werknemer van de dienst boekhouding, formeel over de wantoestanden. Onze redactie ontving ook een lijst van contactpersonen die de beschuldigingen steunen, waaronder 7 ex-werknemers en 6 huidige werknemers van alle departementen.

“Dit is nog maar het topje van de ijsberg”, vertelt een van de werknemers die al jaren bij Botanique werkt. “Alle beschuldigingen in het document werden door een twintigtal werknemers dubbel en driedubbel gecheckt en juist bevonden. Ook de drie voorgaande boekhouders bevestigen dit alles. We hebben inderdaad wel geen toegang tot de boekhouding en geen bewijs. Daarom hopen we met deze noodkreet op een externe doorlichting.”

'Directie moet opstappen'
De werknemer komt ook terug op de eigen ervaringen met directeur Annie Valentini en adjunct-directeur Paul-Henri Wauters. “De directie komt nooit voor 13 uur binnen, het eerste wat ze doen is aan een assistent vragen om een tafel te reserveren in het restaurant van Café Bota. Dat wordt voor alle duidelijkheid niet uitgebaat door de Botanique, de onkosten zijn wel voor de Botanique.”

“Nog drie andere collega’s zitten met een burn-out thuis. Iedereen is te bang om luidop te spreken, maar het moet eens gedaan zijn. Deze toestanden werden tien jaar geleden al aangeklaagd, maar vandaag is er nog niets veranderd.”

Voor de werknemers lijkt een verzoening dan ook geen optie meer. “Alle voorgaande noodkreten vielen in dovemansoren. Dit kan enkel opgelost worden door een externe doorlichting, die we nu aan het aanvragen zijn, en het opstappen van de directie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni