De zwaarbelaste politiezone van Molenbeek krijgt in 2017 verhoudingsgewijs de laagste federale dotatie van alle Brusselse zones, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) erkent in een reactie aan BRUZZ dat de verdeelsleutel voor de dotaties verouderd is, maar vangt het probleem op door federale politiereserves in te zetten waar nodig.

Terwijl de politie in de lastige westkant van de stad - Molenbeek en Koekelberg - kreunt onder het werk, krijgt die verhoudingsgewijs het minst. Per inwoner ontvangt de politiezone West tot 15 euro minder dan de zones in het rijke zuidoosten van de stad - Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Pieters-Woluwe.

En Vilvoorde, een stad vanwaar tientallen Syriëstrijders zijn vertrokken, krijgt per inwoner drie keer minder steun dan bijvoorbeeld het landelijke grensdorp Doische - 3.000 inwoners - in de provincie Namen.

"Het is onbegrijpelijk dat de bedragen niet zijn aangepast na de aanslagen van 22 maart. Molenbeek heeft net meer geld nodig", zegt Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.

lees verder onder de kaart

Verouderde verdeelsteutel
De verdeelsleutel voor de federale politiedotaties dateert van de grote politiehervorming eind jaren 1990 en is sindsdien onveranderd gebleven.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) erkent dat de verdeelsleutel aan verandering toe is, zeker omdat geen rekening is gehouden met de demografische boom van Molenbeek. “Maar die dotaties zijn slechts één poot van het politiebeleid”, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. “Wij investeren liever in de algemene reserve van de federale politie: op die manier ondersteunen we de politiezones met manschappen wanneer ze die nodig hebben. In Molenbeek hebben we het voorbije jaar 50 federale manschappen ingezet.”

Het kabinet-Jambon geeft ook nog mee dat het zogenaamde Kanaalplan de reserve van de federale politie met 300 extra politiemensen uitbreidt. “Voor deze legislatuur werd afgesproken dat we die verdeelsleutel voorlopig niet zouden hervormen. Wij geloven veel meer in die chirurgische aanpak van extra manschappen inzetten waar nodig, zoals tijdens de cipiersstaking van afgelopen jaar. De dotaties houden nu eenmaal geen rekening met opstoten op een bepaald moment."

Hoofdcommissaris Johan Berckmans van politiezone Brussel-West zegt in een reactie aan BRUZZ dat hij nog steeds 106 manschappen te kort komt in zijn politiezone. "De aanpak van reserves inzetten komt neer op brandjes blussen. Liever zien wij een structurele verhoging van het aantal manschappen: op veertien jaar tijd zijn er in onze zone immers 46.000 inwoners bijgekomen."

“Elke dienst heeft altijd het gevoel te weinig middelen te hebben", reageert het kabinet-Jambon. "In een ideale wereld zou elke politiezone meer middelen hebben. Het Kanaalplan heeft een aantal maatregelen vastgelegd en daarmee moeten we nu aan de slag. Het is onmogelijk om vanuit het federale nog extra geld te pompen in de politiezones.”

Op onderstaande interactieve grafiek zijn de dotaties per inwoner per gemeente weergegeven. De zone Brussel-Hoofdstad-Elsene schiet er bovenuit onder andere door het aantal manschappen die nodig zijn voor betogingen en andere grote evenementen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Sint-Jans-Molenbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni