Jeugdschool RWDM al volledig vol en op zoek naar velden

Tim Schoonjans
© BRUZZ
24/08/2016

Voetbalclub RWDM zet zijn ontwikkeling verder. Het heeft sinds kort een eigen jeugdschool en die is met ruim vierhonderd spelers nu al een succes. Maar de beschikbaarheid van velden is een groot probleem en dwingt de club om in andere gemeenten te zoeken naar oplossingen. Het steekspel met White Star Bruxelles is nog volop aan de gang en zou de jeugdspelers weleens kunnen treffen.

“De ambitie van de club was meteen duidelijk: een jeugdschool op poten zetten die er zowel kwalitatief als kwantitatief staat,” vertelt Patrick Thairet (56), directeur van de jeugdschool. “We wilden het meteen goed doen. Aangezien onze eerste ploeg in een lagere divisie speelt, beseften we uiteraard dat ook onze jeugdploegen niet in nationale competities konden uitkomen. Maar we hebben onze deuren voor iedereen geopend, niet zelf gerekruteerd, en hebben heel wat respons gekregen.”

De jeugdwerking van RWDM is net als heel de club een verhaal van gepassioneerde mensen. Zo hebben Thairet en zijn team heel wat trainerservaring, onder meer bij het vroegere RWDM en FC Brussels, maar waren ze de afgelopen maanden vooral in supporterscafé Au Nouveau Daring te vinden. “In het begin is er vooral administratief werk, daarom zaten we daar. Inschrijvingen, transferverzoeken, enzovoort. Er zijn toch heel wat kinderen die bij een andere club waren ingeschreven en voor RWDM wouden komen spelen. Dat was meestal geen probleem, behalve voor spelers van White Star. Zij blokkeren die transfers. En spijtig genoeg kan je daar als amateurclub weinig tegen beginnen.”

De naam is gevallen: White Star. Beide clubs vochten vorig seizoen al heel wat robbertjes uit en dat verhaal lijkt zich nu te herhalen bij de jeugd. De Molenbeekse politici zitten allesbehalve op één lijn en steunen elk van hun kant één van beide partijen. Het steekspel lijkt vooral van de ketjes de grootste slachtoffers te maken. “De verdeelsleutel van de beschikbare Molenbeekse voetbalvelden is: 75 procent voor White Star, vijftien procent voor Académie Jeunesse Molenbeek, 6 procent voor de RWDM Girls en 4 procent voor RWDM. Dat is los van de eerste ploeg, maar natuurlijk veel te weinig. Er zijn vijf velden in Molenbeek, maar veld C aan het Edmond Machtensstadion heeft bijvoorbeeld geen verlichting waardoor er tijdens de winter veel minder op getraind kan worden. Er stellen zich heel wat problemen. Jammer genoeg is de politiek nu al bezig met de volgende verkiezingen.”

“Er is niet genoeg plaats voor iedereen. Wij willen een degelijke opleiding aanbieden, niet met honderd kinderen op een veld staan. Dan wordt het een crèche. We hebben dus velden nodig, maar White Star heeft alles in handen door de conventie die ze met de gemeente hebben afgesloten. Zij beslissen of ze ons eventueel wat geven, maar daar kunnen we niet op rekenen. We moeten noodgedwongen buiten de gemeente naar velden zoeken. Dit overgangsjaar moet goed verlopen.”

Geen politiek
De sportieve moeilijkheid van zo’n overgangsjaar is om homogeniteit in de ploegen te vinden. De nieuwe jeugdspelers hebben uiteenlopende niveaus en moeten op de beste manier omkaderd worden om elk op hun niveau te groeien. “Dit jaar kunnen we met de kwaliteit van de trainingen en de opleiding werken, daarvoor hebben we de juiste trainers aangetrokken. Eind volgend seizoen zullen we meer weten over wanneer we kunnen hopen om echt diepgaand werk te leveren, over wanneer we een spelstijl kunnen installeren. Dat hangt ook af van de evolutie van onze eerste ploeg. Promoveren zij, dan zal onze jeugd ook in sterkere competities spelen en kunnen wij bij kleinere clubs gaan kijken om goede spelers weg te halen.”

“Met ruim vierhonderd ingeschreven spelers zitten we volledig vol. We bleven begin deze zomer maar spelers inschrijven, tot we tot de constatatie kwamen dat we ermee moesten stoppen. We wilden bijvoorbeeld geen U21-ploeg inschrijven, maar hebben dat toch moeten doen. Ik hoor van sommigen dat we beter minder spelers hadden aangetrokken aangezien we minder velden hebben. Die opmerking is niet onterecht … Maar dat White Star zogezegd zeshonderd jeugdspelers heeft, dat zou ik toch graag eens zien. Ze hebben net als ons 29 ploegen ingeschreven. Waar zouden ze die spelers dan allemaal onderbrengen?”

Volgens Thairet komt ruim dertig procent van hun jeugdspelers uit Molenbeek, aangevuld met ketjes uit de regio. In tegenstelling tot FC Brussels vormen de eerste ploeg en de jeugdschool één entiteit bij RWDM, en is er van politieke invloed geen sprake. “Dat is belangrijk. Bij Brussels besloot de politiek op een bepaald moment dat er bij de jeugd geen transfers meer gedaan mochten worden om de plaatselijke jeugd kansen te geven, dat is ook zo bij Union. Maar je kunt niet alleen daarop teren. Er is goede jeugd in de gemeente Molenbeek, maar op hoger niveau moet je dat aanvullen met andere goede spelers om resultaten te boeken.”

Het verhaal van de jeugdschool van RWDM is er dus een met twee snelheden. Alles verloopt goed, alleen ontbreekt de infrastructuur om met een gerust hart te kunnen werken. In het steekspel met White Star worden mensen tegen elkaar opgezet, worden er spelletjes gespeeld; en dat benadeelt een goede werking. “Die sfeer weegt wel, ja. De jongeren kunnen hier het slachtoffer van worden. Maar we hebben er vertrouwen in, dat moet wel. We mogen de armen niet laten zakken. Dit is RWDM, hé. Een club die terug is, en om te blijven. Een club met vurige supporters. Dat is onze motivatie.”

“Het wordt een moeilijk jaar, dat besef ik. We hebben al veel werk verzet en er komt nog veel werk aan. Het is geen rustige rit en er zullen nog veel vallen op onze weg komen. Maar we zullen er geraken.”

Het seizoen van RWDM

Op de laatste speeldag in derde amateurklasse speelt RWDM zondag in het Edmond Machtensstadion tegen Doornik. Het seizoen van de gedoodverfde Brusselse titelfavoriet liep niet altijd zoals gewenst. Met onder meer een trainersontslag. Maar uiteindelijk staat RWDM nu op één overwinning van de titel. Herbeleef het seizoen met artikels en video's van BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , Het seizoen van RWDM

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni