Wedstrijd RWDM geannuleerd om veiligheidsredenen

© BRUZZ
04/11/2016

Voetbalclub RWDM zal dit weekend niet in actie komen. De verplaatsing naar Manage in Henegouwen gaat niet door, omdat het gemeentebestuur en de politie van Manage zich zorgen maken over de veiligheid. De wedstrijd is verplaatst naar 8 januari.

De schepen van Sport van Manage, Bruno Pozzoni (PS), besliste donderdagavond om de wedstrijd te verbieden. Er werden zo’n 400 supporters van RWDM verwacht in de gemeente vlakbij La Louvière. De club Manage had speciale maatregelen voorzien in het kleine stadion, zoals gescheiden ingangen voor supporters, maar toch volstond dat niet. Volgens de gemeente is het niet mogelijk om “de veiligheid van de inwoners te garanderen, zeker niet bij een negatieve uitslag voor RWDM.”

Harde kern La Louvière en Charleroi
Het rapport van de politie voorspelde immers veiligheidsrisico’s. De politie had opgevangen dat de harde kernen van La Louvière en Charleroi naar de wedstrijd zouden afzakken. Nochtans bestaat er geen rivaliteit tussen RWDM en die supportersgroepen. Ook de opstootjes tijdens en na het duel tussen Rebecq en RWDM, dat gespeeld werd in Tubeke, hebben een rol gespeeld. Zo waren er schermutselingen met lokale jongeren. Het gerucht doet eveneens de ronde dat enkele jongeren wraak wouden nemen op de RWDM-supporters.

“Ik kan de beslissing begrijpen, maar ik vind ze overdreven”, zegt manager van RWDM Thierry Dailly aan BRUZZ. “En ze komt ook behoorlijk laat: ik weet pas sinds donderdagmiddag dat er een probleem is, 72 uur voor de wedstrijd. Nochtans was alles in gereedheid gebracht met de club Manage. Hun bestuursleden waren erbij op onze wedstrijden in Onhaye en Tamines, en zagen dat er geen enkel probleem was.”

Vergadering met supportersclubs
“Al anderhalf jaar is er geen enkel probleem geweest met onze supporters, en na één incident volgen er meteen zo’n paniekreacties”, vervolgt Dailly. “Gisteren was er een goede vergadering met de supportersclubs en de politie, en we gaan dat elke maand opnieuw doen. We willen onze supporters responsabiliseren om voorvallen zoals in Tubeke te vermijden. Er wordt een intern reglement opgesteld, dat duidelijk maakt dat niemand nog het terrein mag oplopen of met bier of kartonnetjes mag gooien. Onze supporters hebben tot nu toe steeds een positief imago gehad en dat moet zo blijven.”

Ook thuisclub CS Manage is niet tevreden met de last-minute afgelasting. “We hadden een goed en positief contact met RWDM en haar supporters. We excuseren ons bij onze eigen supporters, die van RWDM en de neutrale toeschouwers. Iedereen wou er een feest van maken, maar we kunnen niet anders dan de beslissing respecteren”, aldus de club op haar website.

De Voetbalbond besliste intussen om het duel uit te stellen naar 8 januari, al is nog niet duidelijk of de wedstrijd dan wel in Manage kan plaatsvinden. RWDM is op zoek naar een sparring partner voor een oefenwedstrijd, want ook volgende week komt de club niet in actie.

Het seizoen van RWDM

Op de laatste speeldag in derde amateurklasse speelt RWDM zondag in het Edmond Machtensstadion tegen Doornik. Het seizoen van de gedoodverfde Brusselse titelfavoriet liep niet altijd zoals gewenst. Met onder meer een trainersontslag. Maar uiteindelijk staat RWDM nu op één overwinning van de titel. Herbeleef het seizoen met artikels en video's van BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , Het seizoen van RWDM

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni