| Hervé Doyen (CDH)

Analyse Jette: Mogelijk drie Vlaamse schepenen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
17/10/2012

Ook al verloor zijn burgemeesterslijst lichtjes en raakte hij zelf een aantal voorkeurstemmen kwijt, toch was het zondag een heuglijke dag voor burgemeester Hervé Doyen (LBJ-CDH) van Jette: de PS van de familie Hermanus verslagen, het Vlaams Belang weggeveegd.

Doyen behaalde met zijn LBJ twaalf zetels, eentje minder dan in 2006. Zondagavond bevestigde hij dat hij de coalitie met Ecolo-Groen en MR-Open VLD verderzet. Zo was voor de verkiezingen ook
afgesproken.

Ecolo-Groen scoorde goed en herwon de vierde zetel die de partij in 2006 was kwijtgespeeld. Het zitje gaat naar Nathalie De Swaef van Groen. Bij MR-Open VLD was de vreugde iets minder groot. De liberalen klokten af op vijf zetels, één minder dan vorige keer. Daarvan is er maar één zitje voor Open VLD, met name voor Brigitte Gooris. Sven Gatz, die de lijst alleen steunde, en Herman Mennekens werden niet herkozen.

De PS-SP.A, die vooraf in een ongemeen harde verkiezingsstrijd met de LBJ was verwikkeld, deed het niet slecht: tien zetels, één meer dan PS en SP.A tot nu samen hadden. Hannes De Geest en Fouad Ahidar van SP.A zijn allebei verkozen. Enkele bekende Franstalige namen zijn er niet meer bij, zoals 'monument' André Liefferinckx en PS-fractieleidster Christine Rouffin. Zij moeten het veld ruimen voor enkele allochtone kandidaten met een grotere achterban.

resultaten verkiezingen 2012 Jette

Het aantal gekozenen per partij in 2012 ten opzichte van 2006.

PS-SP.A keert terug naar de oppositie. "We hebben het goed gedaan, maar ons probleem is dat we geen partners hebben om een meerderheid mee te vormen," zeiden lijsttrekster Mireille Francq en haar man Merry Hermanus na afloop. Ahidar vindt het alvast geen probleem om zes jaar lang in de oppositie te zitten. "Daar kun je ook goede dingen doen. Ik ga met vlijt werken."

Les Libéraux, de door de MR verstoten liberalen, behaalden twee zetels. Jean Werrie, die ook al een eeuwigheid meegaat in de Jetse politiek, kon zijn mandaat echter niet verlengen. René Marchal van de N-VA komt wel in de gemeenteraad.

Vlaams Belang dan. De partij, die traditioneel sterk stond in Jette, raakte in een klap zijn drie zetels kwijt. Dominiek Lootens-Stael wijt het aan het kannibalisme van de N-VA, het absenteïsme bij de verkiezingen en de demografische evolutie in Brussel. "Vele van onze kiezers zijn overleden of verhuisd. In hun huizen wonen nu allochtonen."

De verdeling van de schepenambten was nog niet rond bij het ter perse gaan van de krant. Wel staat vast dat Doyen burgemeester blijft en dat de twee coalitiepartners van de LBJ elk twee schepenambten krijgen. Eerste schepen wordt Geoffrey Lepers van MR. Het tweede liberale schepenambt zou naar Brigitte Gooris van Open VLD gaan. Voor de groenen belandt Bernard Van Nuffel (Ecolo) in het college. Annemie Maes (Groen) wil alleen schepen worden als de aangeboden portefeuille zwaar genoeg is. Anders geeft ze haar zitje in het Brussels parlement niet op. Cumuleren mag niet van haar partij.

De twee CD&V'ers op de LBJ, Brigitte De Pauw en Joëlle Electeur, zijn allebei verkozen. De Pauw wordt waarschijnlijk ook weer schepen. Mogelijk krijgt het Jetse college aldus drie Vlaamse schepenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni