Architectuur op de goede weg

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
20/10/2011
Ook Brussel en Wallonië hebben nu hun Dag van de Architectuur. Tijdens de eerste editie zijn in Brussel een vijftiental bijzondere gebouwen te bezoeken door het publiek. Dat gaat van een crèche in Elsene en een sportcomplex in Molenbeek, over energieneutrale kantoorgebouwen tot knappe sociale woningen.

Het programma is bijzonder omdat op elk van de locaties rondleidingen voorzien worden - meestal in het Frans én in het Nederlands - gegeven door architecten uit de bureaus die de gebouwen ook hebben getekend of hertekend.

Bij de dag hoort ook een luik met debatten, rondleidingen en tentoonstellingen, dat over de hele maand gespreid is. Op 24 oktober om 20 uur heeft in het CIVA een debat plaats over de toekomst van de hedendaagse architectuur in Brussel, met de Brusselse bouwmeester Olivier Bastin als moderator. Bastin, ondertussen twee jaar bezig, stelde ook mee het programma van de dag samen.

Op basis waarvan is de selectie gemaakt?
Olivier Bastin:
We wilden in de eerste plaats een staalkaart geven van projecten met een verschillende schaal en verschillende functies. De kantoren van Aéropolis II in Schaarbeek (een passiefbouw van acht verdiepingen voor de Groep Arco, KWB, KAJ en KAV) en de Campus Elishout van Xaveer de Geyter en Barbara Van der Wee zijn unieke gebouwen in hun genre. Met die sterke voorbeelden geven we aan dat we ervan op de hoogte zijn dat er privébouwheren zijn die kwaliteit nastreven.

Daarnaast zitten er veel projecten in waarvan de bouwheer een overheid is. Bijvoorbeeld in het kader van de wijkcontracten. Daar gaat het meestal om sociale woningen in een dicht en complex stedelijk weefsel. Ook die moeten architecturale kwaliteit uitdragen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de zeer aangename collectieve woningen van het Brusselse OCMW in de Zeepziederij Heymans (MDW Architecture).

Op het programma staan ook projecten als de crêche van B612 associates in Elsene of het sportcomplex Heyvaert van Pierre Blondel in Molenbeek.
Bastin:
Die zijn interessant omdat Brussel een beetje laat heeft ingezien dat infrastructuur als scholen, crèches of sportzalen eigenlijk de bouw van woningen zou moeten vooraf gaan. Anders gaan gezinnen toch elders wonen. Wat op dat vlak toch al gerealiseerd is, moeten we dus zeker tonen.

Er is ook aandacht voor duurzaam bouwen.
Bastin
: Het debat over duurzame architectuur en passiefbouw is al langer bezig en stilaan beginnen we er de vruchten van te plukken. Behalve Aéropolis II en Zeepziederij Heymans zijn ook het Maison des femmes in Schaarbeek (Zed & Gigogne) en de Logements Brasserie in Elsene (R²D²) goede voorbeelden.

Wat zal u aankaarten in het debat dat u in het CIVA modereert?
Bastin:
We gaan dieper in op de relatie tussen het publiek, de architecten en de bouwheren. Ik zal aan een aantal architecten en bouwheren dezelfde vragen stellen. Wat zijn hun ambities, waarin voelen ze zich gesteund om die te realiseren, en waardoor voelen ze zich tegengewerkt? De afgelopen twee jaren hebben we een zeventigtal projecten begeleid om de aandacht voor de toegevoegde architecturale waarde te vergroten. Er is nu een rigoureus vademecum voor bouwprocedures en we voelen al dat daardoor meer en meer Vlaamse en Waalse architectenbureaus hun kans wagen in Brussel.


uur: van 10.00 > 18.00 uur
waar: verschillende locaties
Infopunt: CIVA, Kluisstraat 55, Elsene - 02-642.24.50 - info@civa.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni