Festi'Konkoba: Afrikaanse traditie in woord en muziek

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
25/05/2012
Festi’Konkoba is een splinternieuw Afrikaans festival dat de West-Afrikaanse muziek en cultuur in de schijnwerpers wil plaatsen en een uitwisseling tussen Afrika en het Westen op gang wil brengen. Tijdens de eerste editie staan de familie Kouyaté en het Konkoba-masker uit het voormalige Mandinka-rijk centraal.

Het Mandinka-rijk strekte zich in de middeleeuwen uit over het huidige Mali, Senegal, Burkina Faso, Ivoorkust, Mauritanië, Gambia en Guinee. Het is een gebied dat vandaag nog steeds gekend is om zijn culturele rijkdom, met artiesten als Toumani Diabaté, Ali Farka Touré, Youssou N'Dour of Salif Keita. Of de naar Brussel uitgeweken Malick Pathé Sow, Samba Django en N'Faly Kouyaté. Deze laatste is al een hele tijd erg actief in Anderlecht, met zijn muziekschool Namun School en in het cultuurcentrum Zinnema. Nu komt hij op de proppen met Festi'Konkoba.

De grootste trekpleister is het Konkoba Tribut, een eerbetoon aan de grote griot Konkoba Kabinet Kouyaté met optredens van zijn afstammelingen, waaronder de Brusselse zanger, balafon- en koraspeler N'Faly Kouyaté zelf. De Kouyatés zijn een grote griotfamilie, boodschappers van het volk die hun traditie via woord en muziek overdragen.

Voorts is er de eindejaarsvoorstelling van de leerlingen van Namun School, met traditionele muziek, dans en zang uit West-Afrika. Er zal ook een lezing plaatsvinden over de geest, het belang en de geschiedenis van het Konkoba-masker. Er worden twee kortfilms getoond: over de culturele reis van de Namun School in Guinee, het geboorteland van Kouyaté, in december 2011. En over de overdrachtceremonie van het Konkoba-masker.

Festi’Konkoba
wanneer: 26 mei 2012 om 14.00 uur
tickets: €18/20 (-12: gratis)
waar: Zinnema, Veeweydestraat 24-26, Anderlecht, 02-555.06.00, welkom@zinnema.be, www.konkoba.net, www.zinnema.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Events & Festivals , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni