GAL trekt de wereld op flessen

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
19/02/2014

Het Goudblommeke in Papier zet een maand lang Knack-cartoonist Gerard Alsteens, beter bekend als GAL, in de kijker. Hij dook daarvoor in zijn archief voor een persoonlijke selectie maar laat ook onder andere de koninklijke familie op flesformaat figureren, wat de tentoonstelling de toepasselijke naam ‘GAL op flessen’ oplevert. Tevens een stevige knipoog naar Goudblommekes stamgast René Magritte.

Het café Goudblommeke in Papier is op zich al een monument. Sinds de opening in 1944 door kunsthandelaar Geert van Bruaene, was het een ontmoetingsplek voor vooraanstaande kunstenaars, schrijvers en dichters: René Magritte, Marcel Mariën, Jean Brusselmans en Hugo Claus kwamen er onder andere regelmatig over de vloer. Alsteens moest dan ook geen seconde twijfelen toen de vzw Geert van Bruaene, die het patrimonium en de ziel van het café in leven wil houden, hem vroeg om er zijn werk tentoon te stellen: “Ik ben er vaak geweest, ook onder andere met Hugo Claus. Het is voor mij een symbolische plek die ik met deze tentoonstelling graag wil promoten.”

Alsteens, die vooral bekend staat als huiscartoonist van het weekblad Knack, selecteerde uit zijn rijke cartoonarchief, al noemt hij zichzelf niet graag cartoonist: “Ik heb bijvoorbeeld niet de bedoeling grappig te zijn, zoals andere cartoonisten. Ik wil eerder met een beeld mijn visie geven op de actualiteit, soms op een karikaturale manier, maar op andere momenten net heel realistisch. Daarin verschil ik toch van een cartoonist. Ik noem mezelf daarom liever grafisch commentator.” Alsteens staat er ook om bekend om zijn politieke aversie tegenover de N-VA niet onder stoelen of banken te steken. “Ik roei vaak tegen de stroom in en dat wordt me niet altijd in dank afgenomen. Maar ik blijf dan ook halsstarrig de progressieve mei-achtenzestiger die ik ooit geweest ben.”

Welke cartoons of tekeningen te zien zullen zijn, was tijdens het gesprek geen uitgemaakte zaak, maar de link met Brussel zal nooit ver weg zijn. Zo zal je er onder andere een affiche zien van Mallemunt uit ’77, een evenement waar Alsteens met heimwee aan terugdenkt.

Ongezien is zijn vrije werk, schilderijen die hij voor zichzelf maakte en die ook een plaatsje in de tentoonstelling krijgen: “Ik maak dat vrij werk in de eerste plaats voor mezelf, maar ik vind het wel belangrijk dat het gezien wordt. Ik wil erover communiceren.”

Bunga bunga
Maar helemaal nieuw zijn de flessen die GAL op zijn geheel eigen stijl omtoverde tot belangwekkende figuren uit het voorbije jaar 2013. GAL kon daarbij niet naast onze koninklijke familie kijken en ook koningin Beatrix was met haar aftreden een opvallend figuur. Andere belangrijke persoonlijkheden die in flesvorm te bewonderen zijn: Barack Obama, paus Franciscus en de ‘stoute’ Silvio Berlusconi die met zijn bunga bunga-feestjes een flessenbeeldje kreeg waarbij de champagnekurk niet als hoofd - zoals bij de andere beeldjes -, maar wel als eikel van zijn prominent aanwezige geslacht wordt afgebeeld.

De flessen zijn een knipoog naar de surrealistische grootmeester Magritte die ook op flessen schilderde, en uiteraard ook naar het café. Ook de slogan van de tentoonstelling, ‘iemand op flessen trekken’, wat zoveel wil zeggen als ‘iemand beetnemen’, maakt de verwijzing naar het surrealisme van Magritte nog iets nadrukkelijker.

GAL op flessen

data: tot 22/03

tickets: gratis

waar: Goudblommeke in Papier, Cellebroerstraat 55, 1000 Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni